.jpg.jpg)
V Jihočeském kraji navrhla hodnotitelská komise letošní vítěze prestižního ocenění Regionální potravina. Cílem bylo vybrat regionální zemědělské a potravinářské výrobky, které jsou zárukou kvality a poctivosti místních výrobců. Celkem se v tomto kraji přihlásilo 24 producentů s 61 výrobky.
Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Jihočeského kraje 2020 těmto výrobkům:
|
Kategorie:
|
Výrobek a výrobce:
|
1.
|
Masné výrobky tepelně opracované
|
Bělčický bok Zemědělské družstvo Bělčice
|
2.
|
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy
|
Jihočeské Jerky Hovězí – bylinky Jihočeské Jerky s.r.o.
|
3.
|
Sýry včetně tvarohu
|
ČERSTVÝ SÝR Jaroslav Auský
|
4.
|
Mléčné výrobky ostatní
|
Farmářský kozí jogurt bílý Nubijka Jana Drobilová Holcová
|
5.
|
Pekařské výrobky včetně těstovin
|
Makovičník Galaxie spol. s.r.o.
|
6.
|
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek
|
Jogurtový makovníček Jana Vlachová
|
7.
|
Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné)
|
LŽÍNSKÁ JABLKOVICE S KARAMELEM Lihovar Lžín, spol. s.r.o.
|
8.
|
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
|
KYSANÉ KLOKOTSKÉ ZELÍ ZAS Dražice, a.s.
|
9.
|
Ostatní
|
JÁTRA ZE SUMEČKA V OLEJI Tilapia s.r.o.
|
„Vzhledem k současné situaci se povedlo obsadit všechny vítězné kategorie. Letošní zájem byl značný, obzvláště v kategorii Masné výrobky tepelně opracované“, uvedl krajský koordinátor PhDr. Adolf Boháček z AB AGENTURY.
Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Tato „pečeť kvality“ garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.
Nové přírůstky navrhla hodnotitelská komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 409 produktů od 313 výrobců.
Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na regionalnipotravina.cz.
Lenka Rezková
tisková mluvčí SZIF
Zdroj: SZIF