Bezpečnost potravin

Publikované stanovisko EU k sladidlům

Vydáno: 10. 1. 2004
Autor:

Je navrženo omezení používání cyklamátu především do nápojů a cukrovinek, naopak je schváleno rozšířené používání sukralózy a soli aspartam-acesulfamu.

Současné stanovisko orgánů EU k některým sladidlům bylo zveřejněno ve Věstníku ES (OJ C 277, 18. 11. 2003, s.1). Nové je schválení aspartamu do cukrářských jedlých oplatek a dlouho diskutované snížení používání cyklamátů. Limitní hodnota pro kyselinu cyklámovou a její soli byla snížena z 400 mg/l na 250 mg/l v nápojích bez přídavku cukru (se sníženým obsahem energie), a sice v ochucených nápojích na bázi vody, na bázi mléka a na bázi ovocných šťáv. Dále byla zrušena řada kategorií potravin, do nichž mohou být cyklamáty přidávány, např. do cukrovinek, zvýkaček a zmrzlin bez přídavku cukru a do kakaa.
Sukralóza E 955 byla schválena pro hromadné použití do nealkoholických nápojů, dezertů a cukrovinek a sůl aspartam-acesulfamu do nealkoholických nápojů a dezertů.
EU Food Law, 2003, č. 148, s. 9