Protlak a koncentrát z Morinda citrifolia je schválen jako potravinová složka nového typu
Rozhodnutí Komise 2010/228/ES schvaluje žádost společnosti Tahitian Noni International na uvádění na trh protlaku a koncentrátu z plodů noni.
Dne 20. dubna 2006 společnost Tahitian Noni International Inc. (333 West River Park Drive, Provo, Utah 84604, USA) předložila příslušným orgánům Belgie žádost o uvedení protlaku a koncentrátu z ovoce Morinda citrifolia na trh jako nové složky potravin.
Dne 13. března 2009 došla komise EFSA pro dietetické výrobky, výživu a alergie ve svém vědeckém stanovisku vypracovaném na žádost Komise a týkajícím se bezpečnosti protlaku a koncentrátu z ovoce Morinda citrifolia (noni) jako nové složky potravin k závěru, že protlak a koncentrát z ovoce noni jsou pro obyvatelstvo bezpečné.
Na základě vědeckého posouzení bylo rozhodnuto, že tyto produkty jsou v souladu s kritérii stanovenými v nařízení 258/97/ES.
V příloze I rozhodnutí 2010/228/ES jsou uvedeny parametry, které musí protlak a koncentrát při uvádění na trh splňovat, např. :
obsah vody v protlaku 89-93%, v koncentrátu 49-53 %
vláknina v protlaku 1,5–3 g/100 g , v koncentrátu 1,5–5 g/100 g
5,15-dimetylmorindol v protlaku 0,19–0,20 μg/ml. v koncentrátu 0,11–0,77 μg/ml.
Produkty nesmějí obsahovat lucidin, alizarin a rubiadin.
V příloze II jsou stanovena množství protlaku nebo koncentrátu přípustná jako přídavek do pečiva, cereálií , nápojů, jogurtů, zmrzlin, doplňků aj.