Prospěšné účinky probiotik
Vydáno: 14. 4. 2010
Autor:
Výstup z workshopu (Montreux, květen 2008) zaměřeného na posuzování prospěšných účinků probiotik.
ILSI Europe a IDF (International Dairy Federation) organizovaly ve dnech 22.–24.5.2008 v Montreux (Švýcarsko) pracovní seminář na téma “Guidance for Assessing Probiotics Benefical Effects: How to Fill the Gap”. Cílem workshopu bylo posuzovat důkazy o fungování probiotik a to se zaměřením na čtyři oblasti:
1. Metabolismus
2. Chronický zánět střev a funkční potíže
3. Infekce
4. Alergie
1. Metabolismus
2. Chronický zánět střev a funkční potíže
3. Infekce
4. Alergie
Vybrané příspěvky z uvedeného workshopu (viz příloha 1–5) byly otištěny v časopise The Journal of Nutrition. Zabývají se existujícími důkazy, konkrétními příklady demonstrace prospěšných účinků, mezerami v informacích. Jsou uvedeny návody a doporučení pro podobu studií, které se budou zaměřovat na probiotika – sledování účinků mikroorganismů ve střevech.
P1: Současný stav a doporučení pro další výzkum (pdf, 732 kB, 6 stran)
P2: Vliv probiotik na metabolismus trávicího systému (pdf, 607, 13 stran)
P3: Probiotika a chronické zánětlivé onemocnění střev a funkční porucha syndrom dráždivého tračníku (pdf, 548 kB, 8 stran)
P4: Prevence a management infekcí pomocí probiotik (pdf, 594 kB, 15 stran)
P5: Prevence a management alergických onemocnění pomocí probiotik (pdf, 697 kB, 9 stran)
P2: Vliv probiotik na metabolismus trávicího systému (pdf, 607, 13 stran)
P3: Probiotika a chronické zánětlivé onemocnění střev a funkční porucha syndrom dráždivého tračníku (pdf, 548 kB, 8 stran)
P4: Prevence a management infekcí pomocí probiotik (pdf, 594 kB, 15 stran)
P5: Prevence a management alergických onemocnění pomocí probiotik (pdf, 697 kB, 9 stran)
Zdroj: ILSI Europe
Heslo Probiotika v A–Z slovníku pro spotřebitele