Bezpečnost potravin

Propolis: léčebné vlastnosti jeho extraktů

Vydáno: 9. 1. 2003
Autor:

Nová studie provedená v Japonsku potvrdila, že vodný extrakt propolisu má silné antioxidační účinky, které lze využít při léčení některých chorob, např. rakoviny, kardiovaskulárního onemocnění a diabetes.

Propolis je lepkavá rostlinná substance, kterou sbírají medonosné včely. Může obsahovat různé typy sekretů neboli exsudátů. Propolis se používá v Evropě v lidovém léčitelství, ale v tradiční čínské medicíně ne, neboť čínské včely produkují velmi málo propolisu nebo ho neprodukují vůbec. V Japonsku se propolis používá jako tzv. zdravá potravina. Japonci věří, že propolis dokáže léčit záněty, onemocnění srdce a dokonce diabetes a rakovinu. I když nebyla dosud provedena uspokojivá chemická analýza propolisu, v literatuře se uvádí, že propolis obsahuje minimálně 150 polyfenolových sloučenin, např. flavonoidy a deriváty skořicové kyseliny.
Byla publikována řada odborných článků o biologických vlastnostech propolisu. Antikancerogenní, antioxidační, antimikrobiální, protizánětlivé a antibiotické vlastnosti se přisuzují flavonoidům, které jsou obsaženy v propolisu.
Uvádí se, že etanolový extrakt propolisu, který je nejčastější, má u zvířat i u pacientů imunologické účinky. Některé vlastnosti (např. antikancerogenní, ochrana před gamma-zářením) etanolového extraktu propolisu se přisuzují jeho vysokému obsahu flavonoidů. Hlavní flavonoidy, které tvoří asi 25–30 % etanolového extraktu propolisu (v sušině) jsou: galangin, isalpinin, kemferol, kemferid, rhamnocitrin, rhamnetin, kvercetin, pinocembrin, pinostrobin a pinobanksin.
V poslední době se zvyšuje zájem o vodný extrakt propolisu. Uvádí se, že působí ochranně na játra, vykazuje antivirovou aktivitu, inhibuje shlukování krevních destiček a působí protizánětlivě.
V Japonsku dokončili v r. 2002 novou studii, ve které se zaměřili na stanovení antioxidačních účinků vodného extraktu propolisu (byl použit propolis dovezený z Brazílie), přičemž se zjistilo, že vodný extrakt propolisu vykazuje natolik silné antioxidační účinky, že lze využít jako farmaceutický prostředek pro pacienty s různými typy onemocnění, např. rakovinou, kardiovaskulárním onemocněním a diabetes.
Food Chemistry, 80, 2003, č. 1, s. 29–33 (Kvas)