Bezpečnost potravin

Producenti mikrořas požadují testy na spirulinu

Vydáno: 6. 5. 2005
Autor:

Společnosti Cyanotech a Earthrise Nutritionals zavedly vlastní testy výrobků se spirulinou, aby ujistili spotřebitele o bezpečnosti svých výrobků, resp. absenci potenciálního toxinu známého jako BMAA.

Producenti výrobků z mikrořas, společnosti Cyanotech a Earthrise Nutritionals, vyjádřily podiv nad tím, že spirulina byla vyřazena z nedávné studie, ve které se konstatuje, že v různých skupinách cyanobakterií je přítomen potenciální toxin známý jako BMAA, a zavedly proto vlastní testy, aby ujistili spotřebitele o bezpečnosti svých výrobků. V rámci výzkumu, jehož výsledky byly publikovány ve sborníku Národní Akademie věd (PNAS Proceedings of the Nationaly Academy of Sciences, 102:5074-5078) bylo pomocí chromatografie testováno 30 různých typů cyanobakterií na přítomnost, identitu a čistotu neurotoxinu aminokyseliny BMAA (beta-N-methylamino-L-alanin). U devadesáti sedmi procent volně žijících kmenů cyanobakterií a 73 % kmenů izolovaných ze symbiózy bylo prokázáno, že produkují BMAA. Výzkumníci z California State University’s Institute for Ethnomedicine and Department of Biological Science ale netestovali spirulinu, mikrořasu bohatou na beta-karoten, železo, vitamin B12 a gama-linolenovou kyselinu, kterou konzumují statisíce lidí na celém světě. Podle prezidenta společnosti Cyanotech je opominutí spiruliny politováníhodné, i když výzkum byl prováděn s živými laboratorními kulturami cyanobakterií, což znemožňuje formulovat korelaci s potravními suplementy spiruliny. Protože ale publikování studie může potenciálně poškodit obchody společností Cyanotech a Earthrise, požadují jejich představitelé, aby studie byla rozšířena o testování spiruliny. V současné době se dokončují testy v jiné laboratoři, jejichž výsledky prokazují absenci BMAA u spiruliny. Společnosti Cyanotech a Earthrise vydaly proto společné prohlášení, ve kterém se uvádí, že nebyly zaznamenány žádné zdravotní problémy spojené s konzumací spirulinových produktů. Naopak byly v řadě animálních studií prokázány antioxidační a protizánětlivé účinky spiruliny. Tyto studie ukázaly, že antioxidanty ve spirulině ničí kyslíkové radikály a napomáhají zlepšování činnosti mozku. Spirulina rovněž získala od FDA statut GRAS produktu. Společnosti mimoto poukazují na skutečnost, že spojitost mezi BMAA a Alzheimerovou chorobou není zcela jistá a řada odborníků má k tomuto problému značné výhrady.
http://www.nutraingredients.com