Bezpečnost potravin

Prodloužení trvanlivosti balených masných výrobků

Vydáno: 17. 3. 2002
Autor:

argonová ochranná atmosféra, výsledky provedené britské studie

Argonová ochranná atmosféra balených masných výrobků prodlužuje jejich trvanlivost při uchování čerstvého vzhledu, a to podstatně déle než nejběžněji používaný dusík. Pracovníci britského potravinářského řetězce Safeway Stores referovali o výsledcích provedené studie argonové ochranné atmosféry na 222. výročním zasedání Americké chemické společnosti.
Argonová ochranná atmosféra prodlužuje trvanlivost balených masných výrobků, bramborových lupínků, salátů a podobných výrobků o 25 %, u některých dalších potravin až o 40 – 50 %.
Volný prostor v obalu se běžně plní dusíkem. Zůstává v něm však určitý zbytek vzdušného kyslíku, který vede k oxidaci výrobku a tím jeho kažení. Argon, těžší plyn než dusík, však vytěsní mnohem více vzdušného kyslíku. Argon dále zesiluje účinek přidávaného oxidu uhličitého, který slouží jako prostředek k ničení mikroorganismů.
Argonová ochranná atmosféra je však dražší než dusíková a vyžaduje úpravu, tj. seřízení plnicího systému.
Fleischwirtschaft, 81, 2001, č. 10, s. 45