Počet obézních dětí v posledních letech narůstá, proto se vědecký tým z Fakulty regionálního rozvoje a mezinárodních studií zaměřil na jejich stravovací chování a vztah k jídlu. Z výsledků vyplývá, že děti s nadváhou a obezitou využívají jídlo jako prostředek k řešení negativních emocí a snadněji se k jídlu nechají zlákat. Výzkum využil dotazníkového šetření […]
Badatelé brazilské University of São Paulo (USP) vyvinuli novou nanotechnologii, která dokáže odstranit z vody mikro- a nanoplasty. Jak připomíná vedoucí výzkumného týmu Henrique Eisi Toma, nanočástice nejsou viditelné pouhým okem ani konvenčním mikroskopem. Je těžké je vůbec odhalit, natož odstranit z vody. S kolegy vyvinuli postup, který využívá magnetické nanočástice funkcionalizované polydopaminem (PDA), polymerem odvozeným z dopaminu, což je neurotransmiter, který známe […]
Srdečně Vás zveme na webinář pro školní jídelny, kde bude představen návrh Přílohy 1 k Vyhlášce č. 107/2005 Sb., o školním stravování. Tento dokument přináší aktualizované požadavky na školní stravování, které mají za cíl zlepšit kvalitu výživy dětí a usnadnit školním jídelnám práci. Webinář Vás detailně seznámí s obecnými principy novely i s navrhovanými změnami. Součástí programu bude […]
Pivo je odnepaměti považováno za český národní nápoj a stalo se nedílnou součástí našeho kulturního bohatství. I do oblasti pivovarnictví však zasahují dopady klimatických změn a je na místě hledat způsoby, jak udržet kvalitu základních pivovarských surovin. Jednou ze slibných možností je využití nových genomických technik (NGT), které již byly úspěšně využity pro cílené úpravy […]
Odolnost bakterií na účinky antibiotik, to je antibiotická nebo také antimikrobiální rezistence (AMR). Problém, který se může kdykoli začít týkat každého z nás. To, jak rychle bude antibiotická rezistence narůstat, záleží především na našem zodpovědném chování k antibiotikům, ale i na systému zvládání již existujících rezistentních kmenů bakterií, a to především v nemocniční péči. Téma letošního Evropského antibiotického […]
U příležitosti konání Evropského antibiotického dne, který je organizován s podporou Světové zdravotnické organizace (WHO) a je partnerským projektem Světového týdne antibiotického porozumění (WAAW) 18. až 24. listopadu 2024, Vás chceme informovat o aktuálních spotřebách antibiotik v českých chovech hospodářských zvířat. Za dekádu 2008 – 2018 došlo ke snížení spotřeb antibiotik u hospodářských zvířat v České republice […]
Státní veterinární správa (SVS) zjistila v rámci svého dozoru přítomnost bakterie Listeria monocytogenes ve výrobku Matjesový salát s olomouckými tvarůžky od výrobce HELEB spol. s. r. o. Téměř celá šarže (160 ks výrobku) se již prodala konečným spotřebitelům, ale datum spotřeby této šarže ještě nevypršelo. Spotřebitelé, kteří mají výrobky doma, by je neměli konzumovat a mohou je vrátit […]
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje spotřebitele před nevyhovující potravinou TESCO Mleté maso míchané, datum použitelnosti: 20.10.2024, chov a porážka: Polsko, veterinární identifikační označení: PL 24770305 WE. Inspektoři vzorek odebrali v provozovně Tesco Stores ČR a.s., Sokolovská 2164, 347 01 Tachov. Laboratorní rozbor potvrdil v uvedené šarži potraviny přítomnost bakterií rodu Salmonella Typhimurium, které jsou původcem […]
Unikátní systém na čištění vod pomocí plazmy, na kterém se významně podílel Výzkumný ústav vodohospodářský TGM, získal ocenění Technologické agentury České republiky (TA ČR) i veřejnosti. V rámci tradičního Dne TA ČR, kde letos agentura oslavila i své 15. výročí, udělila agentura ceny nejlepším projektům aplikovaného výzkumu za uplynulý rok. Pod záštitou tématu „15 let […]
Dne 7. listopadu 2024 byl ve Sbírce zákonů zveřejněn zákon, kterým se mění zákon č. 167/1998 Sb., o návykových látkách ve znění pozdějších předpisů a další související zákony. Tento zákon nabude účinnosti dne 1. ledna 2025. Zákon zavádí do českého právního řádu dvě nové kategorie látek, a to „zařazené psychoaktivní látky“ a „Psychomodulační látky“. Nová […]
Tráva je v dnešní době především zdrojem potravy pro skot a další přežvýkavce. Tito živočichové mají vícenásobné žaludky, které jim pomáhají strávit jinak velmi odolný rostlinný materiál. Další možností je zpracovat trávu procesem biorafinace. Rostlinný materiál projde lisem, který uvolní kapalný obsah biomasy s cennými látkami. Díky tomu je možné koncentrovat proteiny z travní biomasy a vyrobit produkt, který je stravitelný i pro živočichy s jednoduchými […]
Tisková zpráva — Státní dozorové orgány zesílí v předvánoční době kontroly v obchodech s potravinami a zaměří se na produkty, které se nyní nejvíce nakupují, aby se předešlo klamání spotřebitele. Dohodli se na tom dnes ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), ministr průmyslu a obchodu Lukáš Vlček (STAN) a zástupci České obchodní inspekce (ČOI), Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) a […]