Bezpečnost potravin
19. 7. 2024

Letní olympijské hry 2024 se budou konat ve Francii od 26. července do 11. srpna 2024. Po nich pak budou následovat paralympijské hry, a to od 28. srpna do 8. září 2024. Pokud se na ně chystáte, pro ochranu zdraví a pohody dodržujte doporučení uvedená v příloze. Přílohy Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR


19. 7. 2024

Lidské tělo neustále spotřebovává energii – jak v bdělém stavu, tak během spánku. Zdrojem energie jsou sacharidy, tuky a bílkoviny (ale také alkohol!) v potravinách. Jejich rozkladem v trávicím traktu vznikají energeticky bohaté sloučeniny (např. mastné kyseliny nebo glukóza), které se pak vstřebávají střevní sliznicí do krevního oběhu. Krví jsou transportovány do jednotlivých buněk, kde se za pomoci různých enzymů a (většinou) kyslíku rozkládají na nízkoenergetické sloučeniny. Energii uvolněnou při tomto procesu lze uložit nebo okamžitě využít, např. pro […]


18. 7. 2024

PÍT, PÍT A SCHOVAT SE PŘED SLUNCEM . . . Když je opravdové horko, a trvá víc dní za sebou, ohřívá se postupně všechno. Ohřívají se i materiály, které nejsou vystaveny slunci, a které obvykle vnímáme jako spolehlivě studené – kámen, dlaždice, dokonce i kovy. Samozřejmě se ohřívají i prostory, dokonce i ty, do kterých sluneční […]


18. 7. 2024

Akrylamid je organická sloučenina, která se používá v průmyslu jako surovina pro výrobu plastů (polymerů) a barviv. Přibližně před dvaceti lety bylo zjištěno, že akrylamid vzniká také v potravinách bohatých na sacharidy při tepelné úpravě za vysokých teplot, například při pečení, smažení nebo fritování. Zvláště vysoké koncentrace se vyskytují v bramborových výrobcích, jako jsou hranolky […]


18. 7. 2024

Oddělení EFSA pro vzájemné hodnocení pesticidů (Pesticide Peer Review Unit) zahájilo novou veřejnou konzultaci k návrhu vědecké zprávy o přezkumu metodiky používané pro hodnocení krátkodobé (akutní) dietární expozice reziduím pesticidů v potravinách. Při posuzování rizik pro spotřebitele prováděném v rámci žádostí o stanovení/změnu maximálních limitů reziduí (MLR) nebo o schválení účinných látek používaných v přípravcích na […]


17. 7. 2024

Vánoční cukroví, bábovka od babičky, nebo snad oblíbený parfém? Kdo by neznal sladkou vůni vanilky. Vzhledem k vysoké ceně a horší dostupnosti pravé vanilky, tedy fermentované tobolky orchidejí z rodu vanilovníků, se často v potravinách i v kosmetice setkáváme s její náhražkou – uměle syntetizovaným vanilinem. Tato sloučenina, která je mimo jiné hlavní složkou přírodního […]


17. 7. 2024

Produkce vodních živočichů z farem poprvé překonala úlovky z tradičního rybolovu. Ve své nejnovější zprávě o stavu světového rybolovu to uvádí Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Zpráva posiluje naději, že akvakultura může uspokojit rostoucí celosvětovou poptávku po mořských plodech. Celosvětová produkce rybolovu a akvakultury v roce 2022 činila rekordních 223,2 milionu tun. Akvakultura, známá také […]


16. 7. 2024

Letošní 15. ročník soutěže o ocenění značkou kvality Regionální potravina potvrdil, že tato prestižní značka je nejen symbolem prověřených kvalitních lokálních produktů, ale také žádanou pomocí v propagaci regionální produkce. Značka Regionální potravina představuje punc nejvyšší kvality, regionality a tradice. „Tento rok byl rekordní jak v počtu přihlášených producentů, tak jejich výrobků. O získání ocenění […]


15. 7. 2024

Dostatek tekutin je jednou ze zásadních podmínek prožití léta ve zdraví. Je třeba eliminovat riziko dehydratace. Při nedostatku vody v organismu roste nebezpečí vyčerpání z tepla, hrozí úpal a kolaps z přehřátí. Pocit žízně je projevem v té chvíli již existujícího deficitu vody v organismu. Čili napít se v situaci, kdy mám žízeň, je vlastně […]


15. 7. 2024

Nová vyhláška Ministerstva zemědělství (MZe) pro škrob a výrobky ze škrobu, luštěniny a výrobky z nich a olejnatá semena a výrobky z nich zavádí technologické požadavky na tyto produkty. Výrobci tak budou mít jasně stanoveno, jaké vlastnosti musí produkty splňovat a spotřebitelé se budou snáze orientovat v množství produktů, které mohou koupit v obchodech. Potraviny budou označeny takovým způsobem, aby spotřebitel nebyl […]


15. 7. 2024

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 27. týdnu 2024: 1. 7. – 7. 7. 2024 (v češtině). Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU. Notifikace výrobků na trhu EU […]


12. 7. 2024

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) připravil a zveřejnil vizuály/infografiky k letošní celoevropské kampani „Safe2EatEU“. Infografiky jsou k dispozici ke stažení i v českém jazyce. Infografiky ke kampani „Safe2EatEU“ ke stažení v různých rozměrech: rozměr 1080×1080, 1200×1200, 1920×1080


1 29 30 31 32 33 1 819