Přehled hlavních kontaminantů v potravinách, které jsou sledovány a diskutovány v EK, DG SANTE (Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin). Uvedené hodnoty jsou pouze návrhy a jsou zde zveřejněny pro informaci o současném stavu projednávání, nejedná se o schválené maximální limity. Akrylamid Nařízení Komise (EU) 2017/2158, kterým se stanoví zmírňující opatření a porovnávací hodnoty […]
Stanovisko německého Spolkového úřadu pro hodnocení rizik (BfR) ke zdravotním rizikům z melounů. Aby se zabránilo onemocnění, měla by být strikně dodržována pravidla osobní hygieny a hygieny v kuchyni při přípravě melounů. Například je důležité zajistit dostatečně velkou a čistou pracovní plochu, mít čisté ruce a používat důkladně vyčistěné nože a prkénka. Tato hygienická pravidla jsou velmi […]
V návaznosti na probíhající houbařskou sezónu, která se v ČR tradičně pojí s nabídkou volně rostoucích hub ve stánkovém prodeji a dalších místech, Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) upozorňuje prodejce a informuje spotřebitele, že nabízení uvedeného sortimentu podléhá řadě požadavků zajišťujících bezpečnost a jakost hub. Dodržování těchto požadavků v terénu kontrolují inspektoři SZPI. Jedná se zejména o následující […]
Pozvánka na odborný doprovodný program agrosalonu Země živitelka 2024 ve dnech 22. – 27. srpna 2024. Zdroj: SZIF
Infekce rostlin teď bude možné detekovat ještě předtím, než budou na rostlinách zřetelné. Zařídí to nová technologie AirSeq, která je schopná identifikovat patogeny v ovzduší podle jejich DNA. Měla by pomoci farmářům zvládat choroby plodin efektivněji a s méně chemikáliemi. E-DNA v ovzduší by mohla být zásadní pro bezpečnost plodin. Pesticidy v řadě případů nedovedou eliminovat infekční onemocnění rostlin. Současně platí, že mnohé choroby lze standardními […]
Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”), zaměstnanci odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání (HV a PBU), provedli v období od 1. 7. – 31. 7. 2024 celkem 200 kontrol v provozovnách stravovacích služeb (viz graf č. 1). Za zjištěné nedostatky došlo k uložení 32 finančních sankcí v celkové výši 160 000,- Kč. […]
Společnost pro výživu publikovala článek „Ovesné vločky v jídelníčku při snižování nadváhy“ v časopise „Výživa a potraviny 3/2024“. Abstrakt O tom, že jsou ovesné vločky velmi zdravé a vhodné při hubnutí, dlouhou dobu nikdo nepochyboval. Vysoký obsah vlákniny, vitaminů a minerálních látek při relativně nízkém glykemickém indexu, to vše se zdálo být nutriční výhodou. Ovšem […]
Informace spotřebitelské organizace dTest – Nejen při letním cestování oceníme, když se vaří snadno a rychle. Těstoviny s hotovou omáčkou takovému požadavku dokonale vyhovují. S výběrem těstovin jsme již poradili v jiném testu v tomto vydání, teď se podíváme po vhodné boloňské omáčce. Laboratoř pro nás prověřila 11 konzervovaných i chlazených výrobků. Zajímali jsme se […]
Tisková zpráva MŽP – Invazní sršeň asijská [1] byla v České republice poprvé objevena v říjnu loňského roku v Plzni, poté nedaleko Rokycan. Nález na Opavsku z minulého týdne je prvním ověřeným výskytem tohoto druhu ve Slezsku i na Moravě. Pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR potvrdili, že se skutečně o sršeň asijskou jedná, […]
Na území Rumunska a Řecka se v druhé polovině července poprvé objevila nebezpečná nákaza zvířat – mor malých přežvýkavců. Na území obou států bylo postupně potvrzeno celkem již téměř 100 ohnisek této nákazy. Infekce není nebezpečná pro člověka. Nejvíce vnímavé k nákaze jsou kozy a ovce, pro které může být smrtelná. Státní veterinární správa (SVS) proto varuje chovatele a obchodníky […]
Tisková zpráva — Češi v roce 2023 nasbírali 28,85 tisíce tuny lesních plodin, což jsou tři čtvrtiny dlouhodobého ročního průměru. Nejčastěji sbíranými plody jsou houby, borůvky, maliny a ostružiny. Celková návštěvnost lesa má nadále stoupající trend. Alespoň jednou za měsíc do něj zašlo o 10 % více lidí než v předešlém roce. Vyplývá to z údajů chystané Zprávy o stavu lesa a […]
Stravování je v letních měsících třeba přizpůsobit. Jsou k tomu dva velmi dobré důvody. Jedním důvodem je skutečnost, že lehce stravitelná jídla nezatěžují tolik metabolismus a také nepřinášejí další a zbytečnou energetickou zátěž. Druhým důvodem k obezřetné volbě jídel během léta je snadnější zkazitelnost pokrmů. Mikroorganismy přítomné v potravině se mohou pomnožit za tepla rychleji a následně vyvolat onemocnění. Má tedy […]