Tisková zpráva — Proti šíření nebezpečné nákazy afrického moru prasat (AMP) mezi populací prasat divokých zasáhne na Liberecku i Policie ČR. Na základě dnes schváleného usnesení vlády společně s Ministerstvem zemědělství (MZe), Ministerstvem vnitra a Ministerstvem dopravy začne spolupracovat na likvidaci prasat divokých. Ministerstvo vnitra a MZe přispějí 14 miliony korun na zakoupení munice, tlumičů a vybavení pro […]
Tisková zpráva – V České republice byl po pěti měsících potvrzen nový případ ptačí chřipky. Nachází se v malochovu drůbeže v obci Brloh na Českokrumlovsku v Jihočeském kraji. Výskyt nákazy v chovu potvrdilo vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Praha (SVÚ). Vzhledem k tomu že se nákaza objevila pouze v malochovu drůbeže neuvádějícímu produkty na trh, nepřijde ČR o oficiální status země prosté ptačí […]
Mezinárodní školení pro bezpečnější potraviny (ITS Food) je pokročilá mezinárodní vzdělávací akce na téma řízení rizik v oblasti bezpečnosti potravin. ITS Food vám poskytne hluboké znalosti o bezpečnosti potravin a o řízení rizik a krizovém řízení v Německu a Evropské unii. Školení se bude zabývat relevantními aspekty, které jsou klíčové pro komplexní řízení rizik pro […]
Svět je zavalený plasty vyráběnými z fosilních zdrojů. Vědci proto hledají alternativy, které by byly více udržitelné, biologicky rozložitelné a mnohem méně problematické pro životní prostředí. Dvě nové studie biologů americké Washington University in St. Louis nedávno představily možnosti purpurových bakterií, které mohou (po decentní domluvě) fungovat jako mikrotovárny na výrobu bioplastů. Studie, kterou vedl student Eric Conners, odhalila, […]
Kampaň Evropského úřadu pro bezpečnost potravin varuje před vážným problémem, který ohrožuje české vinohrady – před karanténní bakterií způsobující zlaté žloutnutí révy (GFDP). Tento patogen má v jižní Evropě na svědomí značné hospodářské škody a ohrožuje i kvalitu českého vína. Odborníci z Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského na toto nebezpečí upozorňují v rámci letošní […]
VŠCHT Praha se i letos účastní celoevropské Noci vědců, kdy se 27. 9. 2024 od 17:00 hodin otevírají dveře vědeckých pracovišť, vysokých škol, muzeí a dalších zapojených institucí a nechávají návštěvníkům nahlédnout pod ruce výzkumných prezentací na téma PROMĚNA. Kromě jednotlivých stanovišť s ukázkami chemických pokusů, tvořivých dílniček pro nejmenší, workshopů a soutěží program oživí […]
Školní jídelny se připravují na plánovanou změnu spotřebního koše, jehož podobu připravila Mezirezortní pracovní skupina pro institucionální stravování v čele se SZÚ. Mgr. Alexandra Košťálová pro Lidové noviny popisuje, jak bude jeho úprava vypadat a rozptyluje obavy rodičů i provozovatelů školních jídelen. Školní jídelny brzy projdou velkou změnou. Masa a sladkých nápojů bude méně, ryb […]
Vyhláška č. 172/2015 Sb. je prováděcím předpisem k zákonu o potravinách, který v § 3d odst. 3 stanovuje povinnost provozovatele potravinářského podniku informovat příslušné dozorové orgány o příjmu vybraných druhů potravin z jiného členského státu EU nebo ze třetí země. Vyhláška se vztahuje pouze na potraviny, jejichž místem určení je místo na území ČR, kde […]
Tisková zpráva — Národními dožínkami dnes zemědělci i s ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL) oslavili výsledky celoroční práce. Tato tradiční slavnost se každoročně koná v rámci výstavy Země živitelka v Českých Budějovicích. Letošní sklizeň byla oproti loňským žním i přes výkyvy počasí rychlejší. Zemědělci k 22. srpnu sklidili 99,80 procenta obilnin a 100 procent řepky. Úroda obilovin i jejich […]
Studie publikovaná v Journal of Biotechnology zdůrazňuje potřebu využívání kombinovaných technik ekologického zemědělství a moderní biotechnologie, aby bylo možné uspokojit rostoucí celosvětové požadavky na množství i kvalitu potravin. Autoři naznačují, že ani jedna z metod nemůže řešit budoucí problémy produkce potravin samostatně. Vědci se ve své studii odkazují na konferenci o světové potravinové bezpečnosti, kterou v roce […]
Ve středu 16. 10. 2024 se uskuteční další ročník Celostátní odborné konference, letos s podtitulem “Sladká oslava aneb 30 let FZV”. Konference se uskuteční tradičně v IKEM a tradiční zůstávají také organizátoři, kterými jsou Fórum zdravé výživy, z., Sekce výživy a nutriční péče, z.s. a Laboratoř pro výzkum aterosklerózy IKEM. Letos slaví Fórum zdravé výživy […]
Zveme zemědělskou veřejnost i ostatní návštěvníky výstavy, kteří se zajímají o pěstování plodin do expozice Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v.v.i. v Pavilonu T1. Pracovníci VÚRV, v.v.i. budou prezentovat nejnovější výsledky výzkumu v oblasti genetiky a šlechtění, systémů pěstování plodin, ochrany rostlin, ekologického zemědělství, precizního zemědělství, výživy rostlin, vlivu zemědělství na diverzitu fauny a flory, včetně […]