Bezpečnost potravin
6. 3. 2024

Sdělení Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje Krajská hygienická stanice Jihomoravského kraje se sídlem v Brně, postupem podle § 6 věty druhé zákona o obecné bezpečnosti výrobků č. 102/2001 Sb., ve znění pozdějších předpisů, stanoví dne 5.3.2024 jako nebezpečný výrobek: Název výrobku Výrobce/ země původu podrobnosti Jednorázová elektronická cigareta zn. ELF BAR 600 DISPOSABLE POD, PINK GRAPE FRUIT, 2% […]


5. 3. 2024

Článek „Je vhodné doporučit metodu Baby-led weaning k zavádění příkrmů?“ publikovala Společnost pro výživu (Zpravodaj 1/2024). Baby-led weaning (BLW) je alternativní přístup k zavádění příkrmů. V České republice je tento přístup stále málo rozšířený. Pokud se však rodiče pro BLW u svého dítěte rozhodnou, tak zdravotníci zpravidla neumí rodiče vhodně nasměrovat, zda je BLW vhodný […]


5. 3. 2024

Veterinární inspektoři ze Středočeského kraje při společné kontrole s celníky odhalili přepravu bezmála 160 kilogramů mraženého drůbežího masa a polotovarů v nevyhovujících teplotních podmínkách. Vozidlo nebylo vybavené chladícím zařízením a teploty přepravovaného masa byly proto vyšší, než by měly být. Potraviny z tohoto důvodu nebylo možno považovat za bezpečné. Veterinární inspektoři tedy rozhodli o jejich likvidaci. Vozidlo, které bylo zastaveno na dálnici D6 […]


5. 3. 2024

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 9. týdnu 2024: 26. 2. – 3. 3. 2024 (v češtině). Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU. Notifikace výrobků na trhu EU […]


5. 3. 2024

V současné době, kdy se svět potýká s neustálými výzvami v oblasti udržitelnosti, zdraví a technologického pokroku, je inovace v potravinářském sektoru klíčová. Přední evropská iniciativa EIT Food přichází s jedinečným školením pro jaro 2024: „New Product Development Training (NPD Skills – Spring Edition)“. Tento kurz je koncipován tak, aby vybavil účastníky nejen teoretickými znalostmi, […]


4. 3. 2024

Na zakázané stimulátory růstu obsažené v mase se zaměří vědecký tým Agronomické fakulty MENDELU. Cílem projektu je najít účinný způsob, jak odhalit záměrně maskované zneužívání stimulátorů při výkrmu hospodářských zvířat. V první fázi se zaměří na vzorky odebrané z prasat. Díky vývoji a zavedení precizních analytických nástrojů bude možné efektivně bránit výskytu a přenosu reziduí […]


4. 3. 2024

4. březen je vyhlášen Světovým dnem obezity (World Obesity Day). Nadváha a obezita postihují v současné době téměř 60 % dospělých a téměř jedno ze tří dětí v Evropě. Také v České republice se výrazně nad zdravou váhou pohybuje více než 60% lidí. Sečteme-li Čechy s nadváhou (BMI větší než 25), preobezitou (BMI 25 až 30) […]


4. 3. 2024

Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje česnekový kabanos obsahující listerie od výrobce Zemědělská a.s. Krucemburk. Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Jihlava v produktu odhalilo bakterii Listeria monocytogenes. Výrobek byl proto vyhodnocen jako nevhodný k lidské spotřebě. Spotřebitelé, kteří jej mají doma, by kabanos neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu. Identifikace výrobku:Název: Česnekový kabanosVýrobce: Zemědělská a.s. Krucemburk, a. s., CZ […]


1. 3. 2024

V roce 2011 vydal GMO panel EFSA Pokyny pro hodnocení rizik geneticky modifikovaných mikroorganismů (GMM) a jejich produktů určených pro potraviny a krmiva (EFSA GMO Panel 2011). V tomto pokynu byly vypracovány zásady hodnocení rizik GMM, přičemž se začalo jejich rozdělením do čtyř skupin podle typu produktu a stupně čištění. Studie EK o nových genomických […]


1. 3. 2024

Tisková zpráva — Státní zemědělská a potravinářská inspekce prostřednictvím opatření obecné povahy zakáže uvádět na trh potraviny s obsahem látek HHC, HHC-acetát/HHC-O a THCP.  Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v návaznosti na novelu nařízení vlády č. 463/2013 Sb., o seznamech návykových látek, ve znění pozdějších předpisů, vydá opatření obecné povahy, kterým zakáže všem provozovatelům potravinářských podniků v České […]


1. 3. 2024

Kukuřice, jedna z nejrozšířenějších plodin na světě, trpí nedostatkem lysinu. Lysin je esenciální  aminokyselina, kterou si naše tělo neumí samo vytvářet, a proto je nezbytné ji získávat z potravy.  Vzhledem k důležitosti lysinu pro lidské zdraví se vědci snaží vytvořit kukuřici s jeho zvýšeným  obsahem. První pokusy, jako odrůda Opaque2 (o2), sice zvýšily obsah lysinu, […]


1. 3. 2024

Podtitul: Nápoje a látky v nich obsažené Pořadatelé: Společnost pro výživu ve spolupráci s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze organizačně zajišťuje výživaservis s.r.o. Termín akce: 19. března 2024 Místo konání: Praha Konferenční sál SVS ČR, Slezská 100/7, Praha 2 Moderátoři: MUDr. Petr Tláskal, CSc., Ing. Jan Pivoňka, Ph.D. ORGANIZAČNÍ POKYNY PROGRAM KONFERENCE: 8:15 – 9:00 Registrace […]


1 21 22 23 24 25 1 791