Bezpečnost potravin
4. 4. 2024

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) při kontrole velkoobchodu a dovozců ve spolupráci s Celním úřadem Praha – Ruzyně zajistili dvě zásilky bazalky z Thajska, u kterých laboratorní rozbor potvrdil přítomnost deseti, respektive sedmi pesticidních látek v nadlimitním množství. Některé překročily limity velmi výrazně, v jednom případě analýza zjistila překročení limitu 100x a ve dvou případech […]


4. 4. 2024

Téma MOJE ZDRAVÍ – MOJE PRÁVO vyhlásila Světová zdravotnická organizace pro rok 2024. Letošní téma bylo vybráno tak, aby prosazovalo právo každého a všude na světě na přístup ke kvalitním zdravotnickým službám, ke vzdělání a informacím, stejně jako k nezávadné pitné vodě, čistému vzduchu, dobré výživě, kvalitnímu bydlení, důstojným pracovním a environmentálním podmínkám a svobodě […]


4. 4. 2024

Turecká asociace pro bezpečnost potravin pořádá „8. mezinárodní kongres o bezpečnosti potravin“, který se bude konat 9. – 10. května 2024 v Istanbulu ve spolupráci s Mezinárodní asociací pro ochranu potravin a za podpory 28 profesních organizací. Program kongresu bude zahrnovat ústní a posterové prezentace na širokou škálu témat pokrývajících problematiku bezpečnosti potravin ve všech […]


4. 4. 2024

Norský vědecký výbor pro potraviny a životní prostředí (VKM) vyzývá k účasti na semináři Collaboration to Harmonise the Assessment of Next Generation Evidence (CHANGE), který se bude konat 18. – 20. června 2024 v norském Oslu. Cílem workshopu je s ohledem na zkušenosti o struktuře a kultuře regulační vědy přiblížit datum efektivního využívání metod nového přístupu […]


3. 4. 2024

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 […]


3. 4. 2024

Vědci a vědkyně Zahradnické fakulty MENDELU se zaměřili na historii sběru, pěstování i zpracování léčivých a kořeninových rostlin na území českých zemí. Téma má v Česku bohatou historii, do hloubky se jím ale zatím nikdo nezabýval. Cílem bylo ukázat, že téma je součástí národního a kulturního dědictví, které se vyvíjí v čase. Vědci analyzují historické […]


3. 4. 2024

1. Rozlišování a druhy alkoholických nápojů U prodeje alkoholických nápojů je potřeba rozlišovat alkoholické nápoje jiné než lihoviny a lihoviny. Jedním z rozlišovacích znaků je obsah alkoholu. Nápoje nad 0,5 % do méně než 15 % obj. alkoholu se považují za alkoholické nápoje jiné než lihoviny a alkoholické nápoje od 15 % obj. alkoholu se […]


2. 4. 2024

Trh s biopotravinami v České republice roste, ve srovnání s rokem 2021 byl předloni meziroční růst vyšší o 12,9 %. České domácnosti spotřebovaly biopotraviny za 6,95 miliardy korun. Vyplývá to ze Zprávy o trhu s biopotravinami v ČR v roce 2022, kterou zveřejnilo Ministerstvo zemědělství. Podíl biopotravin na celkové spotřebě potravin a nápojů předloni dosáhl 1,65 %. Průměrná […]


2. 4. 2024

Třetina vajec, která se zkonzumují v České republice, pochází z domácích chovů. V těchto chovech není tak velký tlak na počet snesených vajec jako v intenzivních chovech, šlechtitelé se proto zaměřují při šlechtění hybridů pro tyto typy chovů také na vzhled drůbeže nebo na atypickou barvu skořápky. Ta může být nejen bílá nebo hnědá, ale […]


2. 4. 2024

DATUM AKCE: 30. 4. 2024 9:00 – 29. 9. 2024 17:00 MÍSTO KONÁNÍ: střešní terasa Národního zemědělského muzea v Praze GPS GPS. 50.0971208N, 14.4232436E. ` ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ pořádá ve spolupráci s Národním zemědělským muzeem panelovou výstavu ke 100. výročí založení ISTA pod názvem  PŘÍBĚH SEMEN, PŘÍBĚH LIDÍ Výstava představí zajímavé informace o semenech a jejich […]


28. 3. 2024

Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”) v období měsíce února 2024 v metropoli zkontrolovala celkem 214  provozoven stravovacích služeb (viz graf č. 1). To je o 25 víc než za stejný časový úsek předchozího roku. Na kontrolách se podíleli odborní zaměstnanci odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání (HV a PBU). Za zjištěné nedostatky HSHMP […]


28. 3. 2024

Rýže setá (Oryza sativa L.) představuje hlavní zdroj potravy pro více než polovinu světové populace. Není tedy překvapením, že je častým předmětem zájmu výzkumu vědců, kteří neustále hledají způsoby, jak vylepšit její vlastnosti a zvýšit odolnost vůči patogenům. Právě na rýži se zvýšenou odolností vůči patogenům se zaměřuje nově přidaná položka do naší NBT knihovny. Podobně jako […]


1 16 17 18 19 20 1 791