Bezpečnost potravin
29. 10. 2024

Tisková zpráva – Rada se zaměří na aktivity pro podporu zdraví a zdravého životního stylu celé populace s důrazem na podporu prevence nemocí, monitoring zdravotních rizik nebo sledování zdravotního stavu obyvatelstva ve vztahu k životnímu prostředí. Specifikum a originalita Rady tkví ve společné účasti členů zastupujících resorty, odborné, profesní organizace a přidružené autority podílející se […]


29. 10. 2024

Vědci z Kalifornské univerzity v Riverside pracují na malém, geneticky upraveném rajčeti, které se chystá dobýt vesmír. Tato rostlina, jež dorůstá jen několika centimetrů, se připravuje na cestu na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). V laboratoři na ISS se pak plánuje vypěstovat několik generací rajčat, což by bylo doposud poprvé a jednalo by se o významný […]


29. 10. 2024

Tisková zpráva – Státní veterinární správa (SVS) reaguje na vývoj nákazové situace u katarální horečky ovcí (KHO) a s platností od 30. 10. 2024 rozšiřuje pásmo na celé území České republiky. To znamená, že od zítřka ČR oficiálně ztratí status členského státu prostého KHO. Dnes k popsaným změnám SVS vydává nová celostátní mimořádná veterinární opatření (MVO), která vejdou v účinnost od 30. 10. 2024. MVO budou nově stanovovat […]


29. 10. 2024

Odbor bezpečnosti potravín a výživy Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, národný Kontaktný bod pre vedeckú a technickú spoluprácu s Európskym úradom pre bezpečnosť potravín v SR organizuje v spolupráci s Koordinačním místem pro vědeckou a technickou spolupráci s Evropským úřadem pro bezpečnost potravin v ČR odborný seminár „Seminár o zoonózach, alimentárnych nákazách a nákazách […]


25. 10. 2024

Společnost pro výživu publikovala článek „Hodnocení výživové politiky z hlediska veřejného zdraví“ v časopise Výživa a potraviny – 5/2024. Abstrakt Článek se zabývá nástrojem pro hodnocení výživové politiky „NOURISHING policy index“ a výsledky hodnocení ČR ve srovnání 30 evropských států. Jsou popsána základní východiska a vznik systému hodnocení NOURISHING Framework vytvořeného v rámci evropské iniciativy […]


25. 10. 2024

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) ve spolupráci s Univerzitou v Padově (Itálie) identifikoval 12 druhů kůrovců a ambróziových brouků, kteří představují vysoké hospodářské nebo environmentální riziko pro zdraví rostlin na území EU. Tito brouci, kteří napadají listnaté stromy, se v současné době v EU nevyskytují nebo nejsou dosud rozšířeni a splňují kritéria pro klasifikaci […]


25. 10. 2024

Tisková zpráva – Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zveřejňuje výsledky kontrolní akce zaměřené na doplňky stravy určené pro kloubní výživu. Přehled všech nevyhovujících i vyhovujících vzorků je k dispozici na webu Potraviny na pranýři. V rámci kontroly inspektoři odebrali 16 vzorků doplňků stravy pro hodnocení v laboratoři. Celkem 4 vzorky nevyhověly požadavkům právních předpisů, když […]


25. 10. 2024

Informační, vzdělávací výroční workshop pro odbornou a laickou veřejnost zaměřený na podporu konzumace tuzemských olejů zpracovaných metodou zastudena, i tepelným zpracováním. KDY: 13. 11. 2024, 09:00-12:00 KDE: PK ČR, Počernická 272/96, 108 00 Praha 10 – Malešice REGISTRACE: On-line přihláška zde Workshop je ZDARMA. PROGRAM Neváhejte a přijďte se dozvědět novinky o zajímavém tématu, které […]


24. 10. 2024

Společnost pro výživu publikovala článek „Celozrnné cereální výrobky“ ve Zpravodaji pro školní a dietní stravování – 5/2024. Úvod Celozrnná mouka je taková mouka, v níž jsou všechny anatomické části zrna – endosperm (moučné jádro),obalové a podobalové vrstvy a klíček obsaženy v původním poměru, tj. ve stejném poměru jako v celém zrnu před mletím. Tolik legislativní […]


24. 10. 2024

V sobotu 26. října od 10 hodin vás zveme na Rybářský den jako doprovodnou akci k právě probíhajícímu výlovu Munického rybníka. KDE: NZM Ohrada – Ohrada 17, 373 41 Hluboká nad Vltavou Termín konání: 26.10.2024, 10:00–15:00 Přijďte se pobavit a poučit s naším kurátorem podsbírky rybářství, který pro vás připravil zajímavý program. PROGRAM  V rámci programu si můžete prohlédnout […]


24. 10. 2024

V kurzu se dozvíte jak porozumět legislativním požadavkům a standardům týkajícím se potravinových alergenů, včetně jejich správného označování a komunikace zákazníkům. Získáte dovednosti v řízení alergenů v provozu, včetně prevence křížové kontaminace a vedení příslušné dokumentace, inspekcí a testování. KDY: 12. 11. 2024, 09:00-16:30 Místo konání: Potravinářská komora ČR, Počernická 96/272, 108 00, Praha 10Přednášející: Naděžda Kulišťáková CahlíkováKontakt: […]


24. 10. 2024

Pracovníci krajských hygienických stanic a České inspekce životního prostředí (ČIŽP) nadále pokračují v práci spojené se zvládáním povodňových škod, zajišťují rozbory pitné vody, monitorují situaci na řekách i dočasných skládkách odpadů a pod pravidelnou kontrolou jsou i povodněmi zasažené průmyslové areály. V případě dodržení hygienických doporučení občanům nehrozí zdravotní rizika. „Díky nasazení hygienické služby, České […]


1 11 12 13 14 15 1 819