Bezpečnost potravin
13. 5. 2024

Pořadatel: Společnost pro výživu, z.s. a její servisní organizace výživaservis s.r.o. Lékařská fakulta MU, Brno Agronomická fakulta MENDELU v Brně Chemická fakulta VUT v Brně Termín akce: 21. června 2024 Místo konání: Ústav veřejného zdraví, LF MU, Brno, Kamenice 753/5, 625 00 Brno Organizační pokyny: Přihláška ke stažení ZDE. Odborní garanti konference:Prof. MUDr. Zuzana Derflerová – […]


13. 5. 2024

Státní veterinární správa (SVS) ve spolupráci s Ústavem pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv (ÚSKVBL) v loňském roce v rámci každoročních kontrol cizorodých látek v potravinovém řetězci provedla více než 102 000 vyšetření na obsah reziduí a kontaminantů. Podíl nevyhovujících nálezů se meziročně mírně snížil z 0,06 % na 0,03 %. „Procento záchytu nevyhovujících výsledků je skutečně minimální a z dlouhodobého pohledu se ještě snižuje. Zdravotní […]


10. 5. 2024

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila nevyhovující potravinu ATEMOYA THOMPSON, čerstvé ovoce nebalené, označení šarže: „LOTE: WPAT012003A“, dodavatel: R.PARISE IMPORTACAO E EXPORTACAO DE FRUTAS, Brazílie, země původu: Brazílie. Širokospektrální analýza v akreditované laboratoři potvrdila v hodnoceném vzorku potraviny nadlimitní přítomnost následujících pesticidů: acetamiprid v množství 0,030 miligramů na kilogram (mg/kg; limit: 0,01 mg/kg), buprofezin v množství 0,073 mg/kg […]


10. 5. 2024

Motto konference „Spokojený strávník, náš cíl“ Pořadatel: Společnost pro výživu, z.s. organizačně zajišťuje výživaservis s.r.o. Pod záštitou MŠMT Partnerem konference je AG Foods Termín akce: 14. května a 15. května 2024 Místo konání: Pardubice Konferenční sál Domu techniky Pardubice Náměstí Republiky 2686,https://dtpce.cz/o-nas/ Tematické okruhy: Moderátoři: MUDr. Petr Tláskal, CSc., Mgr. Jana Bradová Ubytování: Varianta 1)Hotel LABE, […]


10. 5. 2024

Docentka Milena Stránská, vystudovala obor Chemie a analýza potravin na Fakultě potravinářské a biochemické technologie. V roce 2014 se stala docentkou v oboru Chemie a analýza potravin, roku 2012 získala Cenu ministra školství, mládeže a tělovýchovy pro vynikající studenty a absolventy studia za mimořádné výsledky ve studiu a tvůrčí činnosti a v roce 2014 Cenu rektora pro mladé akademické pracovníky za vynikající výsledky ve vědě. V loňském roce úspěšně dokončila řízení ke jmenování […]


10. 5. 2024

Spotřebitelská organizace dTest pro květnové vydání časopisu dTest testovala uzené a marinované tofu. Tofu je spojováno především s vegetariánstvím či veganstvím, o nové chutě však může obohatit i jídelníček „masožravce“. Otestovali jsme dva druhy tofu – uzené a marinované. U 17 vzorků jsme zjišťovali obsah bílkovin, tuku a soli, zkontrolovali jsme nežádoucí bakterie a nechyběla […]


10. 5. 2024

Přehled nových předpisů z Úředního věstníku EU, souvisejících s potravinami.   Průběžně jsou sledovány a vybírány citace předpisů souvisejících s potravinami a jsou věcně zařazovány do kapitol 0 – 16 pro horizontální předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin a do kapitol 17 – 28 pro komoditní předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin. Veškerá nařízení […]


10. 5. 2024

Vědkyně a vědci LDF MENDELU zkoumají v Zambii strom Schinziophyton rautanenii (Euphorbiaceae), který místní nazývají mongongo. Plody stromu patří v jižní Africe mezi jeden z nejdůležitějších zdrojů potravy pro místní obyvatele i divokou zvěř. Především venkovské obyvatelstvo je závislé na sběru plodů, které následně zpracovává, získává z nich jedlá semena, mongongo ořechy, často sloužící jako […]


9. 5. 2024

Odborníci Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů ČZU vás zvou na sérii odborných webinářů, které připravili ve spolupráci s předními odborníky z různých institucí a vědeckých center v rámci výzkumné infrastruktury Metrofood. Webináře jsou díky podpoře z projektu Metrofood-EPI zcela zdarma a jsou otevřeny všem zájemcům. Registrace: https://survey.metrofood.eu/index.php/256323?lang=en www.metrofood.cz / www.metrofood.eu 20. května: 13:00-14:00: In-Vitro diagnostické technologie Emergentní molekulární technologie pro bezpečnost […]


9. 5. 2024

Výzkumníkům z Univerzity v Cornellu se podařilo vytvořit novou verzi bakterie Vibrio natriegens. Tato bakterie ekonomicky konkuruje Escherichia coli – bakteriím běžně používaným ke klonování v molekulární biologii a v proteinovém inženýrství.  Ke studiu proteinů pro výrobu léčiv nebo paliv vědci používají plazmid (malý kousek DNA), který funguje jako takový návod k tomu, jak má výsledný produkt vypadat. […]


9. 5. 2024

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 17. týdnu 2024: 22. 4. – 28. 4. 2024 (v češtině). Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU. Notifikace výrobků na trhu EU […]


7. 5. 2024

„V České republice máme vysoký stupeň ochrany zvířat proti týrání a dodržování všech pravidel kontrolují veterinární inspektoři. Mojí prioritou je i nadále zlepšovat ochranu zvířat, a proto jsem přišel s tímto návrhem, který by měl posílit dohled nad zacházením se zvířaty a zároveň minimalizovat rizika excesů, ke kterým v minulosti docházelo,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Povinnost […]


1 10 11 12 13 14 1 791