Výstaviště Flora Olomouc hostilo 25. – 26.10. 2024 tradiční již 23. ročník Konference vynálezců a zlepšovatelů ve včelařství. Pavilon A byl po dva dny plný včelařů z ČR, Slovenska i Polska. Na Výstaviště Flora Olomouc jsme se vrátili vinou covidových opatření v letech 2020 a 2021 až po šesti letech. Kromě stánků s včelařskými exponáty, které soutěžily o […]
Dovolujeme si Vás pozvat na workshop, na jehož pořádání se podílejí pracovníci VÚRV, v.v.i. Svoji účast prosím potvrďte do pondělí 25. 11. 2024. Registrace přes QR kód, nebo na: Adam Brezáni, brezani@probio.cz, 735 075 480 Účast ZDARMA, občerstvení pro registrované účastníky zajištěno. Pozvánka ke stažení zde Zdroj: VÚRV
Nová směrnice o odpadech Evropského parlamentu a Rady bude po státech EU požadovat, aby snížily do roku 2030 plýtvání potravinami ve všech článcích potravinového řetězce na polovinu. Proto Food Waste Institut sídlící na Mendelově univerzitě v Brně pozval ke kulatému stolu zástupce maloobchodních řetězců, aby spolu sdíleli své zkušenosti a náměty, co dělají proti plýtvání potravinami. […]
Tisková zpráva – Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) odhalili při kontrole řeznictví v Praze 5 maso z prasete divokého, které v době kontroly nebylo prohlédnuto proškolenou osobou, ani vyšetřeno na nebezpečného parazita svalovce. Provozovna zvěřinu zpracovávala přesto, že neměla pro tuto činnost povinnou registraci. Veterinární inspektoři zakázali uvádění výše zmíněné zvěřiny na trh, protože představovala pro potenciálního konzumenta zdravotní […]
Přehled hlavních kontaminantů v potravinách, které jsou sledovány a diskutovány v EK, DG SANTE (Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin). Uvedené hodnoty jsou pouze návrhy a jsou zde zveřejněny pro informaci o současném stavu projednávání, nejedná se o schválené maximální limity. Akrylamid Nařízení Komise (EU) 2017/2158, kterým se stanoví zmírňující opatření a porovnávací hodnoty […]
Ve středu 16. 10. 2024 proběhl další ročník Celostátní odborné konference, letos s podtitulem “Sladká oslava aneb 30 let FZV”. Konference se konala tradičně v IKEM a tradiční byli také organizátoři – Fórum zdravé výživy, z.s., Sekce výživy a nutriční péče, z.s. a Laboratoř pro výzkum aterosklerózy IKEM. Letos slaví Fórum zdravé výživy své třicetileté […]
DRV Finder je interaktivní nástroj EFSA, který nabízí rychlý a jednoduchý přístup k referenčním hodnotám pro příjem živin (dietary reference values – DRV). Byl vytvořen pro koncové uživatele těchto hodnot, jako jsou například pracovníci ve zdravotnictví, vedoucí pracovníci v řízení rizika, tvůrci politiky, výrobci potravin či vědci. DRV jsou vědecky podložené referenční hodnoty živin pro […]
S podporou Evropské komise bylo připraveno praktické školení v oblasti antimikrobiální rezistence určené zemědělcům a veterinárním lékařům, kteří pracují se zvířaty určenými k produkci potravin. Školení by mělo vést k lepší informovanosti zemědělců a veterinárních lékařů pracujících se zvířaty určenými k produkci potravin o nejnovějším právním rámci a jejich povinnostech týkajících se předepisování a používání antimikrobiálních látek. Praktické školení […]
Kurz „Praktické využití AI v potravinářství“ vás naučí, jak generativní umělou inteligenci využít k zjednodušení každodenní práce v potravinářském průmyslu. Seznámíte se s nástroji, které vám pomohou zvýšit efektivitu a kreativitu, a získáte přehled o legislativních změnách, které mohou ovlivnit budoucí využití AI. KDY: 21.11.2024, 09:30-14:30 Místo konání: Potravinářská komora ČR, Počernická 96/272, 108 00, […]
Počínaje dnešním dnem se zahajuje odstřel přemnožených prasat divokých policejními střelci v části Libereckého kraje. Odstřel související s výskytem afrického moru prasat (AMP) v tamní populaci divočáků se bude zatím odehrávat na území dvou vybraných honiteb: Rádlo na Jablonecku a Vratislavice na Liberecku. Odstřel bude probíhat ve večerních, nočních a brzkých ranních hodinách vždy od pondělí do čtvrtka, a to až do 12. prosince […]
Pokud Vás zajímá, jak efektivně využívat odpady či vedlejší produkty z potravinářské výroby a přispět tak k udržitelnější budoucnosti? Případně zvažujete možnosti snížení environmentálních dopadů výroby v kontextu uhlíkové stopy nebo se vás přímo týká ESG reporting? Pak je odborná konference POTRAVINÁŘSTVÍ NA CESTĚ K UDRŽITELNOSTI určena právě vám. Akce se koná od 12. do 13. listopadu 2024 v Hustopečích a rádi bychom vám doporučili zejména středeční dopolední program připravovaný ve […]
Tisková zpráva – Ceny másla v obchodech dosahují v posledních dnech rekordních hodnot. Potravinářská komora předkládá stručnou analýzu, která blíže komentuje jednotlivé příčiny současných vysokých cen másla. Důvody drahého másla jsou především následující: pomalu rostoucí výkupní ceny mléka, nedostatek mléčného tuku na trhu, ale i vyšší cena lidské práce a energií. K nepříznivé situaci podle Potravinářské komory přispívá […]