Bezpečnost potravin
11. 11. 2024

Některé pracovní procesy, včetně činností nebo pracovních podmínek, mohou být příčinnou vzniku rakoviny. Jak je možné zjistit karcinogenitu takovýchto procesů, aby bylo možné lépe chránit exponované pracovníky? Francouzský Úřad pro potraviny, životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost (ANSES) vyvinul metodu pro identifikaci karcinogenních procesů a použil ji k posouzení karcinogenity tří z nich. ANSES také […]


11. 11. 2024

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 44. týdnu 2024: 28. 10. – 3. 11. 2024 (v češtině). Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU. Notifikace výrobků na trhu EU […]


11. 11. 2024

 Přehled nových předpisů z Úředního věstníku EU, souvisejících s potravinami. Průběžně jsou sledovány a vybírány citace předpisů souvisejících s potravinami a jsou věcně zařazovány do kapitol 0 – 16 pro horizontální předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin a do kapitol 17 – 28 pro komoditní předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin. Veškerá nařízení (a […]


11. 11. 2024

Dne 20. 11. 2024 od 17. hod. se v Pevnosti poznání Univerzity Palackého v Olomouci uskuteční již pátá beseda s názvem „O konopí bez předsudků“. Pořad moderuje Petr Tarkowski, který působí ve Vysokoškolském ústavu CATRIN UP a ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby, v.v.i. Hosty budou letos Jana Michailidu, odborná asistentka z VŠCHT a poradkyně Ministerstva […]


11. 11. 2024

Ječmen většina Čechů vnímá především jako základní složku piva, nicméně je pro lidskou civilizaci již více než 12 000 let klíčovou plodinou také v potravinářství či jako krmivo. Jeho schopnost růst v různých klimatických podmínkách – od mírných údolí Asie až po vysočiny Jižní Ameriky je důkazem jeho přizpůsobivosti. V důsledku sílících projevů klimatických změn […]


8. 11. 2024

Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. (VÚRV) a Česká technologická platforma rostlinných biotechnologií (ČTPRB) si Vás dovolují pozvat na kombinovaný seminář „Současnost a budoucnost GMO a NGT v EU a v globálním měřítku“, který se uskuteční 18. 11. 2024 ve VÚRV, v.v.i. (nebo přes aplikaci Zoom). Kdy: 18. listopadu 2024, 9:00 – 11:30, prezenčně nebo přes […]


8. 11. 2024

Ve dnech od 13. do 15. listopadu 2024 proběhne již 20. International Conference on Polysaccharides and Glycoscience pod záštitou České společnosti chemické a ve spolupráci s Ústavem sacharidů a cereálií, VŠCHT Praha. Letošní ročník bude zaměřen na izolaci, strukturní analýzu a biologické aktivity polysacharidů, jakožto i na jejich technologickou výrobu a aplikaci. Hlavní informace najdete […]


8. 11. 2024

Cukry najdeme všude možně – ve sladkostech, ovoci i mléce. Není ale cukr jako cukr! Zatímco ovoce našemu tělu prospívá a většina z nás by ho měla jíst více než teď, existuje i cukr, který bychom měli ve své stravě krotit. Tak zvaný volný cukr, je cukr, který není vázaný v celých potravinách. Patří sem […]


8. 11. 2024

Říjnové výsledky monitoringu výskytu škodlivých organismů Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) potvrdily stagnaci populací hraboše polního. Z celorepublikového zářijového průměru 329 aktivních východů z nor na hektar (AVN/ha) klesly hodnoty v říjnu na 305 AVN/ha, což v některých sledovaných plodinách představuje mírné překročení prahu škodlivosti. Přestože stav hraboše polního spíše stagnuje, riziko vzniku lokálních […]


8. 11. 2024

Ministerstvo zemědělství v návaznosti na vydaná aktuálně platná mimořádná veterinární opatření Státní veterinární správy k zamezení šíření nebezpečné nákazy – katarální horečky ovcí, rozšiřuje platnost vydané výjimky z pravidel ekologického zemědělství pro použití repelentů účinných proti tiplíkům pro celou ČR. Rok vydání: 2024 Cílová skupina: ekologičtí zemědělci, kontrolní a dozorové orgány Vydal: Odbor environmentální a ekologického zemědělství (13110)Těšnov 65/17, Nové Město, […]


7. 11. 2024

Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. (VÚPS) představuje nový nástroj pro řízení a udržení vysokého standardu kvality surovin, piva a nápojů z pohledu zdravotní nezávadnosti. Příručka obsahuje základní informace o toxických účincích sledovaných látek a způsobu, jakým se mohou dostat do finálního produktu, jejich nařízené nebo doporučené limity a návrh četnosti analýz těchto látek. Kontaminanty […]


7. 11. 2024

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 43. týdnu 2024: 21. 10. – 27. 10. 2024 (v češtině). Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU. Notifikace výrobků na trhu EU […]


1 8 9 10 11 12 1 819