V probíhajícím týdnu si zainteresované organizace z oblasti humánní a veterinární medicíny a resortu životního prostředí po celém světě, včetně Státní veterinární správy (SVS), připomínají Světový antibiotický týden. Jeho cílem je upozornit na zodpovědné používání antibiotik. Pokud jde o veterinární oblast, je dobrou zprávou, že se spotřeba antibiotik v českých chovech hospodářských zvířat dlouhodobě snižuje a je nižší než průměr Evropské unie. Ze statistik […]
Aktuality k nákazové situaci 19. 11. 2024 V uplynulém týdnu přibylo v České republice celkem jedenáct nových ohnisek katarální horečky ovcí (čtyři v Plzeňském, tři v Libereckém, dvě v Ústeckém, a po jednom v Karlovarském a Středočeském kraji). V nových ohniscích se nachází zhruba 3 000 kusů skotu. Ke zjištění nákazy v chovu dochází nejčastěji v rámci vyšetření zvířat před exportem či přesunem na jiné hospodářství. Na všech jedenácti hospodářstvích byla přijata […]
Tisková zpráva PK ČR – Ceny másla v obchodech lámou rekordy. V posledních týdnech dokonce spotřebitelská cena másla rostla nejrychleji ze všech potravin. V mediálním prostoru se objevují tvrzení některých politiků a ekonomů, která jsou dle našeho přesvědčení mnohdy nepřesná a zavádějící. Z vysokých cen másla se v Česku stalo politikum. Potravinářská komora proto připravila další analýzu, kde komentuje […]
„Policisté v Královéhradeckém kraji se na přelomu října a listopadu zapojili do celorepublikové preventivní akce zaměřené nejen na dodržování zákazu prodeje a podávání alkoholu a tabákových výrobků osobám mladším 18 let. Akce probíhala v součinnosti s dalšími pracovníky např. celního úřadu, krajské hygienické stanice, české obchodní inspekce a orgánu sociálně-právní ochrany dětí. Kontroly probíhaly napříč celým krajem v rámci […]
Ústav zemědělské ekonomiky a informací si Vás ve spolupráci s Informačním centrem bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství dovoluje pozvat na odborný webinář zaměřený na cílovou skupinu mládeže základních a středních škol ve věkové kategorii teenagerů. Webinář „Proč rostlinná strava? Přínosy pro tělo i planetu“ Kdy: 26. 11. 2024, 10:00-10:45 Kde: online, aplikace Teams Lektorka: Mgr. Marina […]
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) dospěl ve svém novém vědeckém stanovisku k závěru, že sacharin je pro lidskou spotřebu bezpečný, a zvýšil přijatelný denní příjem (ADI) z 5 na 9 mg/kg tělesné hmotnosti za den. Přípustný denní příjem, který vyjadřuje bezpečné množství látky, jež lze denně konzumovat během celého života, se vztahuje na sacharin […]
Počet obézních dětí v posledních letech narůstá, proto se vědecký tým z Fakulty regionálního rozvoje a mezinárodních studií zaměřil na jejich stravovací chování a vztah k jídlu. Z výsledků vyplývá, že děti s nadváhou a obezitou využívají jídlo jako prostředek k řešení negativních emocí a snadněji se k jídlu nechají zlákat. Výzkum využil dotazníkového šetření […]
Badatelé brazilské University of São Paulo (USP) vyvinuli novou nanotechnologii, která dokáže odstranit z vody mikro- a nanoplasty. Jak připomíná vedoucí výzkumného týmu Henrique Eisi Toma, nanočástice nejsou viditelné pouhým okem ani konvenčním mikroskopem. Je těžké je vůbec odhalit, natož odstranit z vody. S kolegy vyvinuli postup, který využívá magnetické nanočástice funkcionalizované polydopaminem (PDA), polymerem odvozeným z dopaminu, což je neurotransmiter, který známe […]
Srdečně Vás zveme na webinář pro školní jídelny, kde bude představen návrh Přílohy 1 k Vyhlášce č. 107/2005 Sb., o školním stravování. Tento dokument přináší aktualizované požadavky na školní stravování, které mají za cíl zlepšit kvalitu výživy dětí a usnadnit školním jídelnám práci. Webinář Vás detailně seznámí s obecnými principy novely i s navrhovanými změnami. Součástí programu bude […]
Pivo je odnepaměti považováno za český národní nápoj a stalo se nedílnou součástí našeho kulturního bohatství. I do oblasti pivovarnictví však zasahují dopady klimatických změn a je na místě hledat způsoby, jak udržet kvalitu základních pivovarských surovin. Jednou ze slibných možností je využití nových genomických technik (NGT), které již byly úspěšně využity pro cílené úpravy […]
Odolnost bakterií na účinky antibiotik, to je antibiotická nebo také antimikrobiální rezistence (AMR). Problém, který se může kdykoli začít týkat každého z nás. To, jak rychle bude antibiotická rezistence narůstat, záleží především na našem zodpovědném chování k antibiotikům, ale i na systému zvládání již existujících rezistentních kmenů bakterií, a to především v nemocniční péči. Téma letošního Evropského antibiotického […]
U příležitosti konání Evropského antibiotického dne, který je organizován s podporou Světové zdravotnické organizace (WHO) a je partnerským projektem Světového týdne antibiotického porozumění (WAAW) 18. až 24. listopadu 2024, Vás chceme informovat o aktuálních spotřebách antibiotik v českých chovech hospodářských zvířat. Za dekádu 2008 – 2018 došlo ke snížení spotřeb antibiotik u hospodářských zvířat v České republice […]