Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 50. týdnu 2024: 9. 12. – 15. 12. 2024 (v češtině). Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU. Notifikace výrobků na trhu EU […]
V namibijském Windhoeku právě skončilo 11. plenární zasedání Mezivládní platformy pro biologickou rozmanitost a ekosystémové služby (IPBES). Výsledkem zasedání bylo přijetí dvou důležitých hodnotících zpráv, které se zaměřují na transformativní změnu a na vzájemné vazby mezi biodiverzitou, vodou, potravinami a zdravím. Na jejich přípravě se významně podílely i vědkyně z Ústavu výzkumu globální změny Akademie […]
Aktuality k nákazové situaci 17. 12. 2024 Nové ohnisko ptačí chřipky se nachází v nekomerčním malochovu kura domácího v obci Micmanice na Znojemsku v Jihomoravském kraji. Chovatelka nahlásila úhyn tří slepic z celkového počtu 6 kusů. Vyšetření odebraných vzorků ve Státním veterinárním ústavu potvrdilo u uhynulých kusů ptačí chřipku. V souladu s legislativou byla v chovu přijata opatření s cílem zabránit šíření nákazy do jiných chovů. Jedná […]
Společnost pro výživu publikovala článek “ Povědomí laické a odborné veřejnosti o nutriční jakosti rostlinných alternativ živočišných bílkovin“ v časopise Výživa a potraviny 6/2024. Abstrakt Nabídka rostlinných alternativ potravin živočišného původu v posledních letech narůstá a zároveň stoupá i jejich obliba mezi spotřebiteli. Cílem práce bylo zhodnotit, jak je odborná a laická veřejnost informována o […]
Ministerstvo zdravotnictví předložilo návrh nařízení vlády, jehož cílem je zařadit nové psychoaktivní látky na seznam zařazených psychoaktivních látek. Vláda jej na dnešním jednání schválila. Látky bude možné podrobit zkoumání jejich rizik a zacházení s nimi je výrazně omezeno pouze pro vědecké účely a osobní potřebu. V první polovině roku 2024 byly na seznam návykových látek zařazeny […]
Účelem této výzvy k předkládání údajů je nabídnout zájemcům (např. provozovatelům krmivářských podniků, vnitrostátním orgánům ochrany životního prostředí, výzkumným institucím, akademické obci, evropským agenturám, evropským výzkumným střediskům) a/nebo dalším zúčastněným stranám možnost předložit zdokumentované informace (publikované a/nebo nepublikované) relevantní pro stanovení koncentrací stopových prvků (kobaltu, mědi, jódu, manganu, molybdenu, selenu nebo zinku) v různých složkách […]
Přehled nových předpisů z Úředního věstníku EU, souvisejících s potravinami Průběžně jsou sledovány a vybírány citace předpisů souvisejících s potravinami a jsou věcně zařazovány do kapitol 0 – 16 pro horizontální předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin a do kapitol 17 – 28 pro komoditní předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin. Veškerá nařízení […]
Na co se zaměřit při výběru surovin?
Potravinářská komora podporuje připravenou novelu vyhlášky, která upravuje používání názvosloví u masných výrobků. Producenti jsou přesvědčeni, že například jako řízek by se měl označovat výhradně výrobek z masa. Komora naopak vnímá snahy zastánců rostlinné stravy využívat výrazy z masného průmyslu jako zavádějící a klamavé. Návrh nové vyhlášky přitom žádné názvy přímo nezakazuje, pouze definuje kvalitativní požadavky na […]
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) provádí různé typy veřejných konzultací před hodnocením rizik a v jeho průběhu. Zúčastněné strany a zainteresované subjekty jsou vyzývány, aby se k veřejným konzultacím vyjadřovaly a sdílely své postřehy, studie, údaje a další užitečnou zpětnou vazbu. V nedávné době EFSA zahájil následující veřejné konzultace: Veřejná konzultace k návrhu vědeckého […]
Evropská komise požádala úřad EFSA, aby v roce 2024 v souladu s článkem 43 nařízení (ES) č. 396/2005 vyhlásil výzvu k předkládání údajů a aktualizoval hodnocení rizik pro přehodnocení MLR pro glufosinát. V roce 2015 úřad EFSA předložil odůvodněné stanovisko k přezkumu stávajících MLR pro glufosinát v souladu s článkem 12 nařízení (ES) č. 396/2005, […]
České obchody zavádějí inovativní řešení, které zajistí větší hygienu při nákupu pečiva. Systém bezdotykového výběru ochrání zákazníky i jejich nákup před nevítanými doteky. Dlouholetý problém s hygienou pečiva Manipulace s nebaleným pečivem patří k častým stížnostem nakupujících. Mnozí z nás zažili situaci, kdy někdo v regálu přehrabuje rohlíky rukama, zkouší jeden kousek za druhým a […]