Bezpečnost potravin

Přírodní inulin společnosti TIC Gums

Vydáno: 22. 11. 2002
Autor:

Nový výrobek společnosti TIC Gums  Inulin LV-100, který je zcela přírodní formou vlákniny potravy, se získává extrakcí z kořene čekanky, artyčoků nebo chřestu. Je vhodný pro použití do masových náhražek, různých druhů tyčinek až po funkční nápoje.

Americká společnost TIC Gums, zabývající se výrobou hydrokoloidů, zařadila do svého výrobního programu novou řadu přírodních gum na bázi zeleniny, určených pro obohacování potravin a nápojů potravní vlákninou. Jedním z nejnovějších výrobků této řady je práškový  Inulin LV-100, polymer ß-D-fruktofuranózy, k použití pro celou širokou škálu výrobků, počínaje masovými náhražkami, přes nejrůznější druhy tyčinek až po funkční nápoje. Inulin LV-100 – potravní vláknina získaná extrahovaním z čekankového kořene nebo izolovaná z různých druhů zeleniny, jako kupř. artyčoku (Cynara scolymus) nebo chřestu (Asparagus officinalis), je zcela přírodní, prebiotická ingredience. Bylo prokázáno, že inulin může zpomalovat růst patogenů v intestinálním traktu, zvyšovat absorpci živin jako vápníku, hořčíku a železa a je hodnotným zdrojem potravní vlákniny. Inulin je rovněž, vzhledem ke svému nízkému glykemickému indexu, prospěšný pro diabetiky a jiné pacienty s problémy spojenými s inzulinem. Z funkčního hlediska je Inulin LV-100 velmi vhodný pro použití ve výrobcích jako jsou tyčinky pro sportovce, protože jeho vysoká rozpustnost ve vodě umožňuje velmi dobře udržet tvar a integritu výrobku a nadto napomáhá prodloužení jeho životnosti, zlepšení chuti a aromatu. Inulin LV-100 se může rovněž přidávat do nápojů s vysokým obsahem vlákniny. Do obchodů se dodává ve formě bílého prášku s dobrými tokovými vlastnostmi a s nízkou viskozitou (15–30 cP). Výrobek byl schválen FDA jako GRAS (všeobecně považovaný za nezávadný) pro použití v potravinách a nápojích.
http://www.ticgums.com/