Bezpečnost potravin

Priority v posuzování bezpečnosti aditiv

Vydáno: 15. 1. 2010
Autor:

EFSA vyzývá k dodání podkladů týkajících se především vosků. Poté přijde na řadu posuzování emulgátorů, stabilizátorů, želírovacích prostředků, konzervantů a antioxidantů.

Úřad EFSA má do konce roku 2020 provést revizi posouzení všech aditiv z hlediska bezpečnosti. Do června 2011 má být ukončeno hodnocení barviv, do prosince 2018 hodnocení  aditiv jiných než barviva a sladidla a nakonec přijdou na řadu sladidla, jejichž dosavadní hodnocení je nejnovější.

EFSA vyzval zainteresované strany, aby poskytly dostupné publikované i nepublikované dokumenty využitelné při obnoveném posuzování schválených a používaných aditiv. Po dokončení posuzování barviv bude prioritou skupina vosků, a sice i proto, že např. karnaubský vosk (E 903) se používá jak do krémů na boty, tak i do cukrovinek. Další vosky, kterých se revize týká: vosk candelilla (E 902), šelak (E 904), mikrokrystalický vosk (E 905), estery montanových kyselin (E 912), oxidovaný polyetylénový vosk (E 915).

Poté přijde na řadu posuzování emulgátorů, stabilizátorů, želírovacích prostředků, konzervantů a antioxidantů.

Podrobný časový program posuzování jednotlivých aditiv je uveden v příloze II „Specific priorities for certain food additives within the functional classes of food additives  as referred to in Article 4 (1) a (2)“,

http://members.wto.org/crnattachments/2009/sps/EEC/09_4363_00_e.pdf

která bude součástí nařízení o změně nařízení 1333/2008/ES.

EU food Law, 2009, č. 416, s. 16-17

EU food Law, 2009, č. 418, s. 16-18

Objednávka kopie článku

Priority CIAA pro španělské předsednictví EU

Další informace: