Bezpečnost potravin

Přínosy a rizika geneticky modifikovaných organizmů využívaných v zemědělství a potravinářství ve vztahu k bezpečnosti potravin a k ochraně životního prostředí

Vydáno: 19. 10. 2005
Autor:

XII. zasedání Vědeckého výboru fytosanitárního a životního prostředí, které bude probíhat formou semináře, se uskuteční v aule Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Praze 6 dne 26. října 2005.

XII. zasedání VV bude probíhat formou semináře s názvem “Přínosy a rizika geneticky modifikovaných organizmů využívaných v zemědělství a potravinářství ve vztahu k bezpečnosti potravin a k ochraně životního prostředí”.

Cílem semináře je seznámit odbornou veřejnost se současným stavem poznatků o možných přínosech geneticky modifikovaných organizmů (GMO) využívaných v agrárním sektoru a o metodách identifikace a hodnocení rizik těchto organizmů ve vztahu k bezpečnosti potravin a k ochraně životního prostředí. Přehled o současném stavu využívání GMO v agrárním sektoru a o metodách monitoringu GMO v produktech a potravinách bude doplněn koreferáty o regulaci GMO orgány státní správy. Hlavními tématy semináře bude zhodnocení přínosů a rizik geneticky modifikovanách zemědělských plodin a možností a perspektivy využití GMO v potravinářství. Interdisciplinární pohled bude rozšířen o informace o geneticky modifikovaných zvířatech a o výzkumu a možnostech uplatnění DNA vakcín. V řadě referátů budou uvedeny aktuální výsledky výzkumu pracovišť v ČR, na základě kterých je možné zpřesňovat management rizik nebo formulovat zadání pro navazující projekty výzkumu.

Seminář je určen pouze pro pozvané. Vložné na seminář se nehradí. Pozvaní jsou jednotlivci, především členové Odboru rostlinné výroby a Odboru rostlinolékařství ČAZV, členové Vědeckých výborů pro nakládání s GMO, představitelé a zástupci institucí státní správy, výzkumných ústavů a univerzit, kterých se zaměření semináře odborně týká.

 

Seminář se uskuteční v aule Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Praze 6-Ruzyni, Drnovská 507.

Odborný garant semináře je Doc. RNDr. Ing. František Kocourek, CSc.

Technickou stránku zajišťuje Ing. Z. Pažourková – e-mail : pazourkova@vurv.cz

 

Pozn.:

Postavení vědeckých výborů v systému zajistění bezpečnosti potravin v ČR