Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Příměsi nejedlých druhů piniových oříšků způsobují hořkou pachuť do kategorie

Výživa - Archiv > Výživa - Archiv> Potravinářství - Archiv
Aktuality > Aktuality

Příměsi nejedlých druhů piniových oříšků způsobují hořkou pachuť

Vydáno: 13.6.2011
Tisk článku
Autor: Ing. Irena Suková
Nejedlé oříšky lze rozlišit podle vzhledu a podle složení mastných kyselin.

Nepříjemná kovová chuť přetrvávající po konzumaci piniových oříšků byla hlášena v několika evropských zemích a USA. Evropská komise nedávno informovala, že šarže piniových oříšků, které obsahují druh Pinus armandii (Chinese White Pine) nejsou vhodné pro lidskou spotřebu. Tento druh lze odlišit  od jedlých druhů, protože oříšky jsou menší a kulatější. K rozlišení lze použít analýzu mastných kyselin.
Nadace
International Nut and Dried Fruit Foundation  zveřejnila přehled druhů,  které jsou považovány za jedlé.
Podle norského Úřadu bezpečnosti potravin nelze považovat za jedlé ani oříšky z Pinus massoniana.

EU Food Law, 2011, č. 487

Předcházející informace:
Hlášení v systému RASFF: 15. týden 2011 (duben 2011)
Z trhu byla stažena jádra piniových oříšků (březen 2011)
Piniové oříšky příčinou hořké pachuti (červenec 2009)
The Great Pine Nut

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018