Prevence onemocnění z potravin
Vydáno: 29. 8. 2008
Autor: bodokova1
Nová publikace, na jejímž vzniku se podílely Ministerstvo zemědělství, Informační centrum bezpečnosti potravin a 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy.
Publikace, která je k dispozici v Informačním centru bezpečnosti potravin MZe, Slezská 7, Praha 2, by měla sloužit spotřebitelům jako základní přehled o alimentárních onemocněních a prevenci proti nim.
Obsah:
MIKROORGANISMY A ČLOVĚK
Mikroorganismy proteolytické
Mikroorganismy lipolytické
Mikroorganismy sacharolytické
ALIMENTÁRNÍ NÁKAZY A OTRAVY
BAKTERIÁLNÍ NÁKAZY Z POTRAVY
Salmonelóza
Kampylobakterióza
Listerióza
Bacilární úplavice neboli shigelóza
Břišní tyf
BAKTERIÁLNÍ OTRAVY Z POTRAVIN
Stafylokoková enterotoxikóza
Botulismus
ONEMOCNĚNÍ Z POTRAVIN VYVOLANÁ PARAZITY
Trichinóza
Tasemnice
Škrkavka
VIROVÁ ONEMOCNĚNÍZ POTRAVY
Žloutenka typu A (hepatitida A)
Klíšťová encefalitida
BSE (Bovinní spongiformní encefalopatie)
PTAČÍ CHŘIPKA (kuřecí mor)
MIKROFLÓR A TRÁVICÍHO ÚSTROJÍ
ZDRAVÍ PROSPĚŠNÉ MIKROORGANISMY V POTRAVINÁCH
ZDRAVÁ VÝŽIVA
OVOCE A ZELENINA
OBILOVINY
MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY
MASO, VEJCE A LUŠTĚNINY
TUKY A CUKRY
Tuky
Cukry (sacharidy)
BIOPOTRAVINY A BIOPRODUKTY
Příručku si lze rovněž stáhnout ve formátu pdf z webu IC BP www.bezpecnostpotravin.cz