Přehled výzkumných projektů EU zaměřených na ekologické zemědělství
Vydáno: 8. 3. 2007
Autor: pospisilova
Přehled a kontakt na projekty řešené ve 4.–6. rámcovém programu V&V (projekty podávané do roku 2006).
Výzkumné projekty v EU jsou financované z prostředků Evropské komise prostřednictvím tzv. rámcových programů. Teprve v 6. rámcovém programu (2002–2006) se dostalo projektům zaměřeným na ekologické zemědělství podstatně větší pozornosti než v předcházejících programech.
Níže je uveden přehled vybraných výzkumných projektů tak, jak byly řešeny v jednotlivých rámcových programech.
6. rámcový program (2002–2006)
|
|
Ekologické vinohradnictví a produkce vína: vývoj ekologicky a spotřebitelsky přívětivějších technologií pro zlepšení kvality ekologického vína a vědecky podloženého legislativního rámce
|
|
Koordinace evropského nadnárodního výzkumu u ekologických potravin a zemědělství
|
|
Vývoj kritérií a postupů hodnocení “Akčního plánu EU pro ekologické zemědělství”
|
|
Otevření komunikačních kanálů mezi asociovanými kandidátskými zeměmi a EU v ekologickém zemědělství
|
|
Pěstování cereálií a luštěnin na zrno jako meziplodin pro vyšší výtěžnost, regulaci plevelů, vyšší kvalitu výrobků a prevenci ztrát dusíku v evropských systémech ekologického zemědělství
|
|
Ošetření semen pro ekologickou produkci zeleniny
|
|
Náhrada Cu-fungicidů v ekologické produkci vinné révy a jablek v Evropě
|
|
Potraviny ze systému produkce s nízkými vstupy a ze systému ekologické produkce: zajištění bezpečnosti a zvyšování kvality v celém potravinovém řetězci (QualityLowInpuFood)
|
|
(projekt zaměřený na revizi nařízení (ES) 2092/91 o ekologickém zemědělství )
|
|
|
|
5. rámcový program (1998–2002)
|
|
Další rozvoj politiky ekologického zemědělství v Evropě se zvláštním důrazem na rozšiřování EU
|
|
Udržování zdraví zvířat a bezpečnost potravin v ekologickém zemědělství
|
|
Doporučení pro zdokonalené postupy zajištění bezpečnosti potravin s orientací na spotřebitele a kvality certifikovaných ekologických produktů od produkce na poli po servírování na talíři
|
|
Harmonizované a standardizované postupy pro vyhodnocování produktů na ochranu rostlin, hnojiv a zlepšovadel půdy pro použití v ekologickém zemědělství
|
|
Evropský informační systém pro trhy ekologické produkce
|
|
Iniciativy v oblasti marketinku ekologické produkce a rozvoje venkova
|
|
CONVERSION
|
Překonání překážek konverze na ekologické zemědělství v EU skrze trhy pro produkty konverze
|
Vývoj systémů pro management plísně bramborové v ekologické produkci brambor v EU
|
|
Strategie regulace plevelů v ekologickém zemědělství
|
|
|
Bezpečná ekologická zelenina a zeleninové výrobky snižováním rizikových faktorů a zdrojů plísňové kontaminace v produkčním řetězci: mrkev – Alternaria model
|
|
Nové strategie pro udržitelnou produkci plodin Brassica v integrovaném a ekologickém systému
|
|
|
4. rámcový program (1994–1998)
|
|
Základna pro zdraví a welfare zvířat v ekologickém zemědělství
|
|
|
Vlivy reformy SZP a pravděpodobný další vývoj v ekologickém zemědělství v EU
|
|
|
Předcházející rámcové programy (< 1994)
|
|
Evropská základna pro vědeckou výzkumnou koordinaci v ekologickém zemědělství
|