Bezpečnost potravin

Pravidelná konzumace ovsa v dětství snižuje riziko obezity

Vydáno: 20. 4. 2003
Autor:

Děti, které od útlého dětství konzumují ovesné vločky jsou mnohem méně ohroženy v pozdějším životě nadváhou či obezitou.

Tým výzkumníků z Kolumbijské univerzity podal na konferenci Experimental Biology 2003 v San Diego (Kalifornie) další důkazy o zdravotním prospěchu pravidelné konzumace ovesných produktů. Na základě získaných výsledků konstatovali, že u dětí, které trvale konzumují ovesné vločky (kupř. v podobě poridže) je s vysokou pravděpodobností mnohem menší riziko pozdější obezity. U dětí ve věkové kategorii od dvou do osmnácti let, které pravidelně konzumují ovesnou vlákninu formou vloček nebo jiných ovesných produktů, je riziko nadváhy nebo obezity až o 50 % nižší než u těch, které ovesné výrobky nejedí vůbec. Z pohledu doporučovaného denního přísunu vlákniny je u dětí konzumujících ovesné vločky dvakrát vyšší pravděpodobnost splnění těchto požadovaných dávek. Děti s vyšším příjmem potravní vlákniny mají nižší hodnoty BMI a méně tělesného tuku. Jestliže dostávají stravu bohatou na potravní vlákninu od útlého dětství, nejpozději od dvou let, budou pravděpodobně snáze během dalšího života čelit vzniku obezity. V rámci výzkumu, který sponzorovala společnost Quaker Oats, byly analyzovány údaje o téměř 10 000 dětech ve věku od dvou do osmnácti let. Konzumace rozpustné potravní vlákniny z ovsa a ječmene nadto napomáhá snižovat hladinu krevního cholesterolu a glukózy pravděpodobně v důsledku vysokého obsahu ß-glukanu v cereáliích. V současné době pokračuje výzkum mechanismu tohoto působení.
http://www.nutraingredients.com