Bezpečnost potravin

Praní zeleniny vodou bez chloru

Vydáno: 11. 6. 2006
Autor:

Prací voda obsahuje laktoperoxidázu, která generuje hypothianitové ionty, usmrcující patogeny na povrchu produktu.

Britská společnost Food Manufacture, producent upravené zeleniny a salátů, zavádí jako první ve svém závodě „bezchlorový“ systém praní založený na využívání enzymu, který se nachází v mateřském mléce, pro praní zeleniny a salátů před jejich balením. Technologie, která byla vyvinuta servisní společností TMI Euro v Lyonu, zahrnuje proplachování produktu vodou obsahující laktoperoxidázu, což je enzym chránící kojence před infekcí (laktoperoxidáza katalyzuje oxidaci thiokyanátu peroxidem vodíku na hypothiokyanit, který chrání bakteriální a savčí buňky před smrtícím účinkem peroxidu vodíku). Enzymy používané v pracím (promývacím) systému se získávají z kravského mléka a generují hypothianitové ionty, které usmrcují patogeny na povrchu produktu. Systém známý jako Catallix  působí podobně jako lidský obranný mechanismus ve slinách a slzách a je účinný proti bakteriím, plísním a virům. Společnost chce s použitím nového systému dosáhnout stejně dlouhé doby čerstvosti zeleniny jaká se dociluje s aplikací aditiv. Systém Catalix bude možno používat rovněž k opracování čerstvého masa a drůbeže, hotových pokrmů, ryb a těstovin.Více informací na adrese nebo zde

http://www.fdin.co.uk/news/index.php