Bezpečnost potravin

Pozor na nechlazená vejce!

Vydáno: 8. 4. 2009
Autor: bodokova1

Doporučení SOS.

Vejce jsou tradiční symbol Velikonoc, při jejich výběru by spotřebitelé měli být více než obezřetní. Syrová vajíčka mohou být zdrojem různých onemocnění, počínaje zažívacími problémy a salmonelózou konče.
 
SOS proto radí spotřebitelům, aby vajíčka vybírali čistá, s neporušenou skořápkou a především označená. Spotřebitelé by se také měli zajímat o to, jak jsou v prodejně uskladněná. „Vyhláška stanovuje, že vejce musejí být skladována v rozmezí od 5 °C do 18 °C a v žádném případě nesmějí být vystavena přímému slunci. Čím větší teplota, tím se snižuje doba jejich použitelnosti. Některé hypermarkety však toto nedodržují a zboží nyní nabízejí bez jakýchkoliv opatření uprostřed prodejny, kde teplota bude určitě vyšší než stanovených maximálních 18°C,“ říká mluvčí SOS Jan Mišurec.
 
Samozřejmostí je i označování vajec. Pro spotřebitele je nejdůležitější označení minimální trvanlivosti vajec, ale také velikost vajec, udávající se písmeny S až do největších vajec označených XL.
 
SOS také upozorňuje na problémy při nakupování velikonoční pomlázky v podobě nejrůznějších čokoládových zajíců, vajíček, slepiček, kuřátek. Často totiž dochází k tomu, že čokoládové figurky jsou označené jako čokoládové, ačkoliv nesplňují podmínky pro toto označení.
 
Pro označení čokoládová musí cukrovinka obsahovat maximálně 5% rostlinného tuku. Pokud rostlinného tuku obsahuje více, již jako čokoládová být označena nesmí – jinak by se jednalo o klamavou obchodní praktiku. V tomto lze doporučit spotřebitelům jen jediné, aby věnovali zvýšenou pozornost složení výrobku, protože jen tak si budou moci být jisti, že si kupují, co opravdu chtějí a na čem si opravdu pochutnají a nikoli pouze náhražku.
 
SOS také upozorňuje především na čokoládové, vaječné, ořechové a jiné likéry, u kterých je třeba kontrolovat datum spotřeby. Tyto likéry se na rozdíl od alkoholických nápojů s vyšším obsahem alkoholu velice snadno kazí, a je proto nutné kontrolovat toto datum. U jiných alkoholických nápojů je při nákupu zapotřebí zkontrolovat především neporušenost uzávěru či špuntu u vína.
 
V případě potřeby lze potraviny reklamovat. Záruční doby se však liší podle toho, o jakou konkrétní potravinu jde. Pokud jde o potraviny podléhající rychlé zkáze, jako například saláty, dorty apod., tak ty lze reklamovat pouze do následujícího dne. U ostatního zboží záleží na minimální trvanlivosti či době použitelnosti. Pokud není uvedena tato doba, je zákonem stanovená obecná záruční doba na 8 dní.
 
 
 
Zdroj: Tisková informace SOS – Sdružení obrany spotřebitelů