Bezpečnost potravin

Pozor na dekorační prach při zdobení dortů

Vydáno: 30. 3. 2023
Autor: ANSES

Foto: zdroj ANSES

Upozornění Francouzského úřadu pro potraviny, životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost (ANSES).

Ve Francii je stále populárnější zdobení dortů tzv. „dortový design“, tedy umění vytvářet a zdobit dorty cukrovou hmotou, prachem, barvivy, aj. Aby cukráři (nebo lidé v domácím prostředí) dodali dortům kovový vizuální nádech, používají různé druhy dekoračních výrobků včetně zlatého, stříbrného nebo měděného dekoračního „lesklého“ prachu. Jeho použití však není bez rizika.

Francouzská národní toxikologická centra varují před zlatým kovovým prachem používaným při zdobení dortů

V roce 2021 zaznamenala Francouzská toxikologická střediska (French poison control centres – CAPs) tři případy náhodného vdechnutí dekoračního prachu stejné značky. U dotčených osob se rychle objevil kašel, dýchací potíže a horečka. Také jedno dítě bylo převezeno na pohotovostní oddělení nemocnice poté, co se nadýchalo zlatého kovového prachu, s nímž manipulovala jeho matka.

Matoucí označení výrobků

Na obalu tohoto dekoračního prachu bylo uvedeno, že je „netoxický“, protože je jedlý, ale přesto po náhodném vdechnutí způsobil dýchací potíže.

Kromě toho se dekorační prach, který je nejedlý (protože je určen například k aplikaci na dortové stojany), prodává v podobném balení jako jedlý prach. Ačkoli je na etiketě uvedeno, že výrobek je nepoživatelný, není to vždy příliš viditelné a podobnost obalů může být matoucí a vést spotřebitele k požití nejedlého kovového prachu s rizikem otravy těžkými kovy.

Při manipulaci s tímto dekoračním prachem buďte opatrní!

Francouzský úřad ANSES jako prevenci před otravou dává spotřebitelům tato doporučení:

  • Před nákupem nebo použitím dekoračního prachu na dorty si vždy ověřte, zda je tento dekorační prach jedlý.
  • Ať už je tento prach jedlý, nebo ne, je vysoce těkavý a měl by se používat v dobře větrané místnosti.
  • Dekorační prach uchovávejte vždy mimo dosah dětí.


Zdroj: ANSES (The French Agency for Food, Environmental and Occupational Health & Safety; L’Agence nationale de sécurité sanitaire de l’alimentation, de l’environnement et du travail)