Požadavky GFSI a jiných standardů na bezpečnost potravin
Druhá část přednášky Doc. M. Voldřicha, CSc na semináři o bezpečnosti potravin pořádaném Potravinářskou komorou a CIAA dne 25. 2. 2004 poskytla přehled o existenci a požadavcích norem vytvořených mezinárodními obchodními organizacemi.
Doc. M. Voldřich, CSc. (Ústav konzervace potravin a technologie masa, VŠCHT Praha) věnoval ve své přednášce pozornost jednak situaci v ČR, jednak existujícím předpisům a normám vytvářeným obchodními organizacemi, stanovujícím požadavky na jakost a nezávadnost potravin.
Princip iniciativy GFSI, kterou zorganizovaly některé distribuční společnosti, zní: „Bezpečnost potravin není téma pro konkurenční boj, protože jakékoliv potenciální problémy ohrožují celý sektor“. Byla vydána příručka shrnující požadavky, tzv. GFSI-Guidance Document“.
Určité skupiny distributorů, příp. výrobců zpracovaly požadavky do formy norem, které se věcně zásadně neliší:
– BRC Food Standard (původně vypracováno Britským obchodním konsorciem – BRC)
– Dutch HACCP Code
– EFSIS (norma vyvinutá britským European Food Safety Inspection Service) (http://www.qualityfood.be/de/pages/fiche/defsis.htm)
– IFS Intern. Food Standard (International Standard for Auditing Food Suppliers)
– SQF (vytvořená pro Asociaci amerických distributorů FMI)
Vedle těchto norem vytvářejí vlastní normy některé velké řetězce (Tesco, Makro).
Všechny uvedené normy zahrnují následující základní okruhy požadavků:
– prvky systému řízení jakosti
– požadavky na prostředí provozu
– požadavky na kontrolu výrobku
– požadavky na kontrolu výrobního procesu
– požadavky na personál
– požadavky na systém kritických bodů
(viz dříve publikovaný článek „Norma BRC a IFS“ publikovaný v agronavigátoru.)
Podtržený text
Rozdíly mezi normami spočívají:
– v míře definování požadavků, v důrazu na jednotlivé součásti normy
– ve způsobu vyjádření výsledku
– BRC, EFSIS-BRC – ve formulaci neshod
– IFS – navíc vyjadřují výsledek kvantitativně
– Dutch HACCP – více zdůrazňují HACCP.
Různé země a různé řetězce preferují různé normy.
Podle přednášky Doc. M. Voldřicha, CSc “Požadavky na výrobce potravin – GHP/GMP, HACCP, GFSI (BRC, IFS …); trendy v ČR“ uvedené na konferenci „Bezpečnost potravin a její zajišťování cestou implementace GHP/GMP a zlepšování systémů HACCP“ pořádané Potravinářskou komorou a CIAA s podporou Evropské komise (v rámci podpůrných programů BSP2) dne 25. 2. 2004 v Praze – zpracovala Ing. Suková.