Bezpečnost potravin

Požadavek na lepší značení potravinových alergenů

Vydáno: 7. 11. 2003
Autor:

Aliance pro potravinovou alergii a anafylaxi (FAAA) vyzývá vlády i výrobce potravin, aby zavedly značení všech alergenů v potravinách, zjednodušily jejich značení a nevydávaly tvrzení, která se mohou různě modifikovat.

Aliance pro potravinovou alergii a anafylaxi (Food Allergy & Anaphylaxis Alliance, FAAA) je mezinárodní skupina, která reprezentuje organizace na celém světě, které se zabývají alergiemi z potravin. FAAA se obrací na vlády i potravinářský průmysl, aby přijaly jasnější pravidla pro značení potravinových alergenů. FAAA požaduje, aby se na etiketách výrobků uváděla přítomnost běžných potravinových alergenů, tj. podzemnice (burských oříšků), skořápkových ořechů, mléka, vajec, ryb, korýšů, pšenice a sóji.
FAAA byla založena v roce 1999 americkou skupinou FAAN (Food Allergy & Anaphylaxis Network). Nyní je reprezentantem skupiny v Austrálii, Kanadě, Japonsku, na Novém Zélandu, v Nizozemí a ve Velké Británii.
Cílem iniciativy FAAA je poukazovat na nejednotnost ve značení, které používají výrobci na etiketách výrobků, např. uvádění tvrzení typu “může obsahovat” nebo “neobsahuje (free from)”, které je podle FAAA dobrovolné nebo špatně definované. Na Novém Zélandu např. existuje 16 variant těchto tvrzení a v Kanadě dokonce 29.
Spotřebitelé tak nedostávají přesné informace a u někteří mohou být vystaveni riziku. Nová iniciativa volá po tom, aby se přísady popisovaly jednoduše a deklarovaly se všechny alergeny, včetně těch, které jsou obsaženy v aromatech, barvivech a jiných přísadách a snížil se počet vydávaných stanovisek.
Více informací na www.foodallergyalliance.org