Bezpečnost potravin

Potvrzení účinku konjugované kyseliny linolové na snižování tělesného tuku

Vydáno: 11. 1. 2008
Autor:

Při užívání mléka obohaceného 3 g CLA došlo u sledovaných obézních osob ke snížení tělesného tuku o 3 %.

Na univerzitě v Barceloně byl uskutečněn pokus sledující účinek užívání konjugované kyseliny linolové (CLA) na snižování tuku v těle 60 jinak zdravých mužů a žen (35 až 65 let) s nadváhou (BMI 25 až 35). Během 12 týdnů část z nich dostávala denně 500 ml mléka fortifikovaného 3 g suplementu Tonalin CLA a část placebo. Při užívání CLA bylo zjištěno 3% snížení obsahu tělesného tuku, zatímco v případě placeba byl úbytek statisticky nevýznamný. Zatím je otázkou, jaký výsledek by byl u dlouhodobější studie.
Dřívější studie zveřejněná v Journal of Nutrition, Vol. 135, pp. 778-784I uváděla, že po 12měsíčním užívání CLA došlo ke snížení tuku až o 9 %.