Bezpečnost potravin

Potravní vláknina z červeného vína

Vydáno: 12. 3. 2006
Autor:

300 ml červeného vína zvýší přívod rozpustné vlákniny až o 7 %, červená vína mají 3–8x více vlákniny než bílá.

Tým výzkumníků z Madrid’s Council for Scientific Investigations testoval sedm odrůd vína (pět červeného a dvě bílého) na obsah potravní vlákniny. Výsledky publikované v časopisu American Journal of Enology and Viticulture ukázaly, že červená vína mají 3–8krát více vlákniny než vína bílá. Nejvyšší obsah vlákniny byl zjištěn u španělského vína z odrůdy tempranillo (časně dozrávající odrůda z oblasti Rioja, Navary a Ribera del Duero) a monastrell (odrůda typická v oblasti Alicante, Levante, Almanse aj.), které obsahovalo 1,37 g vlákniny na litr, což je množství podobné jako u rajčat. Výzkumníci konstatovali, že konzumace vína může napomoci k dosažení doporučované denní dávky potravní vlákniny, a že 300 ml červeného vína zvýší přívod rozpustné vlákniny téměř o 7 %.
http://bookshop.leatherheadfood.com/foodscienceworld/main.asp?sectionid=2&sectionname=Nutrition+and+Health (8.3.06)