Bezpečnost potravin

Potravinová přecitlivělost: alergie a intolerance – kurz pro výrobce potravin

Vydáno: 20. 2. 2004
Autor:

Leatherhead Food International, instituce která zajišťuje technický a informační servis pro potravinářských průmysl, pořádá 24. 2. 2004 v Leatherheadu kurz pro výrobce potravin na téma Potravinová přecitlivělost: alergie a intolerance.

Alergické reakce vyvolává na 170 druhů potravin, ale 90 % případů alergických reakcí na potraviny je vyvoláno tzv. „velkou osmičkou“ kravským mlékem, pšeničnou moukou, sójou, arašídy, stromovými ořechy, rybami / korýši a vejci.
Cílem jednodenního  kurzu,  šitého na míru výrobcům potravin, je poskytnout výrobcům dostatečné informační zázemí, které si ověří na základě praktických zkušeností vybrané firmy a při simulovaném řešení krizové situace.
Program zahrnuje následující přednášky:
Potravinová alergie a intolerance – úvod do problematiky
Legislativa a označování
Intolerance na lepek a laktosu
Analytické sady pro testování alergenů – prezentace
Praktické zkušenosti společnosti Nestlé
Stanoviska spotřebitelských organizací
Praktické cvičení – řešení krizové situace
Více informací zde
Podrobně se problematikou potravinové přecitlivělosti zabývá veřejně přístupný průřezový dokument č. VVP:ALERG/2003/3/deklas, který je přístupný na domovských stránkách VVP zde.