Bezpečnost potravin

Potravinářská aditiva a hyperaktivita dětí

Vydáno: 18. 3. 2008
Autor:

Ve Velké Británii probíhá kampaň zaměřující se na přídatné látky s vlivem na hyperaktivitu dětí.

Ve Velké Británii byla spuštěna pod názvem “Action on Additives” kampaň, jejímž cílem je vytvořit seznam všech potravin, nápojů a léčebných preparátů, které obsahují aditiva dávaná do souvislosti s hyperaktivitou u citlivých dětí*.
 
*) Úřad pro bezpečnost potravin ve Velké Británii (Food Standards Agency, FSA) inicioval v roce 2004 vypracování studie, která by objasnila vliv vybraných potravinářských aditiv na hyperaktivitu dětí. Studie, která se prováděla na Southampton University, došla k závěru, že směs umělých barviv a konzervačního prostředku může negativně ovlivňovat chování dětí. Za aditiva s vlivem na chování dětí bylo označeno šest potravinářských barviv a jeden konzervační prostředek, a to:
 
Tartrazin: E102
Chinolinová žluť: E104
SY (Sunset Yellow): E110
Carmoisin: E122
Ponceau 4R: E124
Allura červeň AC: E129
Benzoan sodný: E211
 
Výsledky southamptonské studie publikoval FSA v září 2007 a seznámil s nimi Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA).
 
Zdroj: www.actiononadditives.com

Pozn.: Související příspěvky na Agronavigátoru:

Vliv potravinářských barviv na chování dětí (7.9.2007)

Potravinářská aditiva a hyperaktivita dětí (31.1.2008)

Více informací o kampani “Action on Additives”.