Bezpečnost potravin

Potravina nového typu: olej z mikrořas Ulkenia sp.

Vydáno: 13. 11. 2009
Autor:

Nová složka potravin. Rozšíření použití oleje na základě rozhodnutí Komise 2009/777/ES.

Rozhodnutím Komise 2009/777/ES ze dne 21.10.2009 se rozšiřuje použití oleje z mikrořas Ulkenia sp. jako nové složky potravin podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 258/97.
V příloze I tohoto rozhodnutí je uvedena specifikace oleje, v příloze II maximální množství, které lze při výrobě potravin používat (vyjádřeno jako kyselina dokosahexaenová).
Cílovou skupinou výrobků, do kterých lze olej z mikrořas Ulkenia sp. používat, jsou:
– pekárenské výrobky (chléb a rohlíky/housky),
– cereální tyčinky,
– nealkoholické nápoje (včetně mléčných nápojů).
 
Přehled dosud vydaných rozhodnutí Komise, na základě kterých se povoluje/zamítá umístění nových potravin/složek potravin na trh EU.