Bezpečnost potravin

Potravina nového typu: modifikovaný rezistentní škrob

Vydáno: 26. 11. 2009
Autor:

Původně potravinářské aditivum (E 1413) je navrženo ke schválení jako potravina nového typu.

Americká společnost MGP Ingredients Inc. požádala Úřad pro potraviny (FSA), tj. kompetentní orgán ve Velké Británii, o souhlas uvést na trh modifikovaný rezistentní škrob (monofosforečnan škrobového difosforečnanu; výrobky Fibersym® RW a Fiber Rite® RW) jako potravinovou složku nového typu.
Potravina nového typu (PNT) je potravina nebo potravinová složka, která se v EU před 15.5.1997 nekonzumovala ve velkém rozsahu.
Monofosforečnan škrobového difosforečnanu je modifikovaný škrob, který se v EU v současné době používá jako přídatná látka (aditivum E 1413) ke stabilizaci textury výrobků, např. polévek, omáček, masových šťáv, náplní do koláčů, které se zmrazují/rozmrazují.
Společnost MGP Ingredients Inc. navrhuje uvádět monofosforečnan škrobového difosforečnanu na trh jako další zdroj vlákniny, např. do bílého chleba, zpracovaných snídaňových cereálií, těstovin, pečiva, trvanlivého pečiva a snacků na bázi škrobu.
Dříve, než je nový potravinářský produkt uveden na trh v EU, musí se důkladně prověřovat jeho nezávadnost. Ve Velké Británii je tímto pověřen Poradní výbor pro potraviny a procesy nového typu (ACNFP). ACNFP zahájil připomínkové řízení k uvedenému modifikovanému rezistentnímu škrobu, které poběží do 13.12.2009. Dokumentace firmy MGP Ingredients Inc. k příslušné PNT je k dispozici zde.
 
Zdroj: FSA