Bezpečnost potravin

Pomocí GM rostlin lze redukovat otravy z kontaminovaných jídel

Vydáno: 25. 9. 2015
Autor: BIOTRIN

Informace organizace BIOTRIN ze dne 25. 9. 2015.

Tým vědců z německých společností Nomad Bioscience a Icon Genetics objevil novou strategii, jak bojovat proti nemocem způsobeným konzumací kontaminovaných potravin. Pomocí genového inženýrství vyprodukovali ve vybraných rostlinách antimikrobiální proteiny, které lze následně extrahovat a použít pro dekontaminaci potravin, zejména masa.

Do výzkumu byly vybrány jako pokusné rostliny tabák, řepa, špenát, čekanka a salát. V těchto geneticky modifikovaných (dále GM) rostlinách byly následně vyprodukovány proteiny koliciny, které dokáží zničit nebezpečné kmeny Escherichia coli. V rámci výzkumu bylo zjištěno, že nejvíce těchto proteinů vyprodukuje GM tabák, a zároveň byly identifikovány nejúčinnější druhy kolicinů.

Vědci věří, že se jedná o ekonomicky životaschopnou metodu, jak zabránit nemocem způsobeným kontaminovanými potravinami. Koliciny jsou jednak mnohonásobně aktivnější v boji proti bakterii než klasická antibiotika a také levnější než srovnávané nejčastěji používané metody dekontaminace potravin (např. zahřátí nebo ošetření kyselinou). Navíc koliciny neovlivňují chuť a kvalitu ošetřeného masa.

Pro reálné využití chtějí vědci nyní získat povolení americké Food and Drug Administration, což může být ovšem běh na dlouhou trať, neboť uvedené proteiny se běžně v lidské stravě nevyskytují.

Zdroj: http://www.popsci.com/scientists-have-invented-new-way-to-remove-e-coli-from-your-food

Převzato: BIOTRIN