Bezpečnost potravin

Polyfenoly v ovoci a zelenině

Vydáno: 1. 8. 2006
Autor:

Polyfenoly je označení velmi různorodých látek, proto i jejich účinek je různý.

Polyfenoly v ovoci a zelenině
[http://www.agronavigator.cz/images/system/email.gif] [http://www.agronavigator.cz/images/system/printer.gif] Článek : 49692 ; Vydáno : 1.8. 2006; Zdroj: Agronavigátor; Autor : Ing. Irena Suková

Uvádějí se hodnoty celkového obsahu polyfenolů v ovoci a zelenině z tržní sítě v Polsku.
Polyfenoly je označení velmi různorodých látek, proto i jejich účinek je různý. Obecně působí jako antioxidanty, pomáhají tlumit kardiovaskulární a nádorová onemocnění, Parkinsonovu a Alzheimerovu chorobu. Polyfenoly lze rozdělit na :
         fenolové kyseliny (kyselina benzoová a její deriváty, k. galová a k. allagová)
         flavonoidy (flavonoly, flavony, isoflavony, flavanony, antokyanidiny, flavanoly)
         stilbeny (resveratrol)
         lignany (matairesinol, sekoisolariciresinol).
Na zemědělské univerzitě v Krakově byly zjišťovány obsahy polyfenolů v ovoci a zelenině na místním trhu. Výsledky jsou značně různorodé a závisejí na řadě faktorů. Ze zeleniny je na polyfenoly nejbohatší brokolice, nejchudší cuketa. U ovoce byly nejvyšší koncentrace zjištěny u černého rybízu, nejnižší v nektarinkách. Výběr z údajů je uveden v tabulce. Hodnoty však nevypovídají o detailním chemickém složení obsažených polyfenolů.
 
Obsah polyfenolů ve vybraných druzích ovoce a zeleniny
Ovoce/zelenina
Obsah polyfenolů (v mg/100 g)
Brokolice
290
Celer
59
Cibule
150
Cuketa
38
Černý rybíz
1540
Grapefruit
425
Zelí bílé
108
Hrozny bílé
95
Hrozny červené
93
Hrušky
115
Jablka
132
Kiwi
273
Kořen petržele
67
Mrkev
156
Nektarinky
57
Pomeranče
217
Rajčata
62
Růžičková kapusta
91
Švestky
200