Polyfenoly v ovoci a zelenině
Vydáno: 1. 8. 2006
Autor:
Polyfenoly je označení velmi různorodých látek, proto i jejich účinek je různý.
Polyfenoly v ovoci a zelenině
[http://www.agronavigator.cz/images/system/email.gif] [http://www.agronavigator.cz/images/system/printer.gif] Článek : 49692 ; Vydáno : 1.8. 2006; Zdroj: Agronavigátor; Autor : Ing. Irena Suková
Uvádějí se hodnoty celkového obsahu polyfenolů v ovoci a zelenině z tržní sítě v Polsku.
Polyfenoly je označení velmi různorodých látek, proto i jejich účinek je různý. Obecně působí jako antioxidanty, pomáhají tlumit kardiovaskulární a nádorová onemocnění, Parkinsonovu a Alzheimerovu chorobu. Polyfenoly lze rozdělit na :
– fenolové kyseliny (kyselina benzoová a její deriváty, k. galová a k. allagová)
– flavonoidy (flavonoly, flavony, isoflavony, flavanony, antokyanidiny, flavanoly)
– stilbeny (resveratrol)
– lignany (matairesinol, sekoisolariciresinol).
Na zemědělské univerzitě v Krakově byly zjišťovány obsahy polyfenolů v ovoci a zelenině na místním trhu. Výsledky jsou značně různorodé a závisejí na řadě faktorů. Ze zeleniny je na polyfenoly nejbohatší brokolice, nejchudší cuketa. U ovoce byly nejvyšší koncentrace zjištěny u černého rybízu, nejnižší v nektarinkách. Výběr z údajů je uveden v tabulce. Hodnoty však nevypovídají o detailním chemickém složení obsažených polyfenolů.
Obsah polyfenolů ve vybraných druzích ovoce a zeleniny
Ovoce/zelenina
|
Obsah polyfenolů (v mg/100 g)
|
Brokolice
|
290
|
Celer
|
59
|
Cibule
|
150
|
Cuketa
|
38
|
Černý rybíz
|
1540
|
Grapefruit
|
425
|
Zelí bílé
|
108
|
Hrozny bílé
|
95
|
Hrozny červené
|
93
|
Hrušky
|
115
|
Jablka
|
132
|
Kiwi
|
273
|
Kořen petržele
|
67
|
Mrkev
|
156
|
Nektarinky
|
57
|
Pomeranče
|
217
|
Rajčata
|
62
|
Růžičková kapusta
|
91
|
Švestky
|
200
|