Bezpečnost potravin

Polybromované difenylestery v kanadských potravinách

Vydáno: 24. 2. 2005
Autor:

Kanadské potraviny patří mezi potraviny nejvíce kontaminované polybromovanými difenylestery na celém světě. Obsah PBDE v kanadských potravinách je až 1000x vyšší než v potravinách evropských.

Výsledky nedávné kanadské studie citované v tisku konstatují, že potraviny v Kanadě patří mezi potraviny nejvíce kontaminované polybromovanými difenyestery (PBDE, přísady zpomalující hoření) na celém světě. Obsah PBDE v kanadských potravinách je až 1000x vyšší než v potravinách evropských. PBDE byly prokázány v řadě potravin denní spotřeby včetně mletého hovězího masa, másla, lososa a sýrů. Nebezpečí PBDE není dosud dostatečně prozkoumáno, bezpečné hladiny těchto látek ještě nejsou stanoveny. PBDE se nacházejí v textiliích, pěnách a plastech, používaných k výrobě řady předmětů pro moderní domácnosti.
http://www.foodsafetytoday.com