Bezpečnost potravin

Pokles příjmu vápníku u mladistvých

Vydáno: 25. 6. 2009
Autor:

Aby se zamezilo zdravotním problémům v pozdějším věku, je třeba nedostatečnému příjmu vápníku zamezit nabídkou mléčných výrobků.

Studie uveřejněná v časopise Journal of Nutrition Education and Behavior ukázala, že u spotřebitelů, kteří dovrší dvaceti let, dochází ke snížení konzumace mléčných výrobků, čímž se snižuje jejich příjem vápníku. Ve studii provedené v USA na University of Minnesota snížila většina z 1 500 účastníků studie příjem vápníku na střední škole a v letech bezprostředně po jejím absolvování. Výzkumníci zjistili, že více než polovina mužů a více než dvě třetiny žen přijímaly méně vápníku, než je doporučovaný denní příjem.
Vzhledem k tomu, že se vrcholu kostní hmoty dosahuje u třicátníků, považuje se dostatečný příjem vápníku, bílkovin a vitaminu D (všechny tyto složky jsou obsaženy v mléčných výrobcích) u náctiletých a mladých dospělých za klíčový pro snižování rizika osteoporózy a některých dalších zdravotních problémů v pozdějším věku. Doporučená denní dávka vápníku pro děti na vyšším stupni je asi 1 300 mg, pro mladé dospělé asi 1 000 mg.
Studie dochází k závěru, že dlouhodobý pokles denního příjmu vápníku (u žen v průměru o 153 mg, u mužů o 194 mg) by měly zastavit intervence zaměřené na adolescenty.
 
Zdroj: IFT (23.6.2009)