Bezpečnost potravin

Podle FSIS jsou přijatá opatření proti listeriím účinná

Vydáno: 17. 12. 2004
Autor:

Bezpečnost masných a drůbežích výrobků k přímé konzumaci se v USA zlepšila poté, co byly zavedeny nové směrnice, zaměřené na snižování výskytu Listeria monocytogenes.

Podle zprávy FSIS (Služba pro kontrolu a bezpečnost potravin při americkém ministerstvu zemědělství) se bezpečnost RTE masných a drůbežích výrobků (k přímé konzumaci) v USA zlepšila poté, co byly FSIS zavedeny nové směrnice, zaměřené na snižování výskytu Listeria monocytogenes.  Ve zprávě se uvádí, že řada závodů produkujících RTE masné a drůbeží výrobky realizovala postupy určené k omezování L. monocytogenes ve svých výrobcích. Tato opatření zahrnují používání antimikrobiálních ingrediencí k prevenci růstu patogenů a zařazení post technologických operací k eliminaci těchto mikroorganismů. Dále bylo konstatováno, že v závodech bylo zavedeno nebo zintenzívněno monitorování povrchů, které přicházejí do styku s tepelně upraveným produktem, na přítomnost L. monocytogenes, což  se při hodnocení sanitace ukázalo jako účinné, stejně jako další kontrolní opatření. Více informací na adrese 

http://www.foodsafetytoday.com