Bezpečnost potravin

Po čase opět trichinelózní divočák

Vydáno: 15. 7. 2013
Autor: SVS ČR

Tisková zpráva SVS ČR ze dne 12. 7. 2013.

Čas od času, jednou dvakrát do roka, je u černé zvěře diagnostikována trichinelóza, jako nyní ve Zlínském kraji, na Kroměřížsku. Larvy trichinelly spiralis, neboli svalovce, jsou nebezpečné i člověku. Po pozření nedostatečně tepelně zpracovaného masa hrozí nakažení a v krajním případě dokonce smrt. U nás uvádíme poslední 3 případy úmrtí z 11 onemocnivších v roce 1954 na Pacovsku. 
Proto je nutné, aby lovci dávali uloveného divočáka vyšetřit. Proškolená osoba, která vzorky k vyšetření smí odebírat, musí také dobře vědět, odkud z těla uloveného zvířete vzít vzorek.
Trichinelózní lončák (rok starý kus) byl uloven v honitbě Jankovice u Holešova a vyšetřen ve Státním veterinárním ústavu Olomouc. Krajská veterinární správa pro Zlínský kraj nyní v katastrálním území Chomýž a Jankovice u Holešova na okrese Kroměříž vyhlásila ohnisko nákazy, kde v rámci mimořádných veterinárních opatření musejí lovci mimo jiné zajistit vyšetření pouze trávicí metodou v SVÚ Olomouc, a dokud nebudou známy výsledky vyšetření, nesmějí maso pozřít, ani je komukoli jinému poskytnout.
Ukazuje se, že pozornost, kterou Státní veterinární správa věnuje vyšetřování vnímavých zvířat na trichinelózu, je správná. Toto nebezpeční nelze podceňovat. Za posledních 10 let jsme v ČR zaznamenali 15 případů onemocnění u divokých prasat.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS

Zdroj: SVS ČR

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):