Bezpečnost potravin

Pití zeleného čaje je účinné proti alergiím

Vydáno: 2. 10. 2002
Autor:

metylovaný epigallokatechingallát jako aktivní složka, program PROBRAIN, Japonsko

Výzkumníci v Japonsku identifikovali v zeleném čaji sloučeninu, která blokuje receptor, který je klíčový pro spuštění alergické odezvy. Jde o metylovaný epigallokatechingallát (EGCG). Výsledky studie budou publikovány v říjnovém čísle časopisu  Journal of Agricultureal and Food Chemistry (10/2002).
Ačkoliv již dříve byly v zeleném čaji zjištěny sloučeniny s antialergickým účinkem, ukazuje se, že právě tato sloučenina je nejúčinnější. Japonští lékaři doporučují konzumaci zeleného čaje a hovoří o něm jako o zdroji účinných antialergických látek. EGCG je obsažen i v jiných čajích, např. v černém nebo oolong (tj. semifermentovaný čaj), avšak  v méně opracovaných formách, tj. v zeleném čaji, se nachází ve vyšších koncentracích.
Účinky EGCG se již dříve sledovaly v pokusech na krysách a hledal se mechanismus působení této látky. Zjistilo se, že blokuje produkci imunoglobulinu E (IgE), klíčového faktoru alergické odezvy. Blokováním IgE se zamezí uvolňování histaminu z bazofilů (typ bílých krvinek). Metylovaný EGCG vykazuje silnější antialergický účinek než běžný EGCG.
Dosud není známo, kolik se musí zeleného čaje vypít, aby se účinek dostavil a které odrůdy zeleného čaje jsou nejlepší. Zelený čaj je po vodě druhým nejvíce konzumovaným nápojem v Japonsku. Kromě antialergického účinku je účinný i v boji proti rakovině, kardiovaskulárnímu onemocnění, artritidě a kažení zubů.
Uvedená studie byla financována z prostředků programu propagace aktivit základního výzkumu zaměřeného na novátorské biologické vědy (PROBRAIN).
www.foodnavigator.com/news/ (23. 9. 2002)