Bezpečnost potravin

Pekařské výrobky pro alergiky ve formě snacků

Vydáno: 23. 6. 2007
Autor: pospisilova

Britská společnost Ok Foods uvedla na trh dva nové typy snack výrobků, které neobsahují lepek, pšenici ani mléčné výrobky a jsou určeny pro zvláštní dietu.

Britský trh pekařských výrobků pro alergiky („free-from“ bakery market) se neustále rozšiřuje díky nepřetržitým inovacím přední pekárenské společnosti Ok Foods, která se zabývá především vývojem nových snack verzí pro spotřebitele, kteří mají alergii na lepek, pšenici nebo mléčné výrobky. V poslední době uvedla společnost Ok Foods dva nové snack výrobky, které neobsahují lepek, pšenici ani mléčné výrobky. Prvním výrobkem jsou Mini bites, vyráběné ve třech variantách – ovocné, ořechové a čokoládové, které jsou vhodné pro vegetariány a osoby s celiakií. Celiakií trpí každý třístý obyvatel Evropy a USA, v Německu připadá jeden celiak na 200 obyvatel, v Británii dokonce na pouhých sto obyvatel. Vedle řady Mini bites vyrábí společnost ještě druhou novou řadu výrobků reprezentovanou snacky Cherry & Coconut a Cranberry & Raisin fingers, které mají snížený obsah tuku (méně než 1 g tuku na jednu tyčinku) a jsou určeny rovněž pro speciální diety. Společnost pro výzkum trh Mintel uvádí, že britský trh výrobků pro alergiky představoval v roce 2005 kolem 90 mil. £ (131 mil. EUR), přičemž výrobky bez lepku a bez pšenice tvořily největší část, přesahující 54 %.
                             [http://www.agronavigator.cz/UserFiles/Image/MISAB/CHERRY bit.jpg]   [http://www.agronavigator.cz/UserFiles/Image/MISAB/RAISIN bit.jpg]