Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Pekařské suroviny s přirozeným zdravotním benefitem do kategorie

Informace pro spotřebitele > Informace pro spotřebitele
Výživová doporučení > Výživová doporučení> Výživa - Archiv> Výživa - Archiv

Pekařské suroviny s přirozeným zdravotním benefitem

Vydáno: 17.3.2009
Tisk článku
Autor: Mgr. Jana Kubcová Beránková
Statistika výskytu některých nemocí v ČR a jak mohou pomoci pekárenské výrobky.

Statistiky výskytu některých nemocí v populaci obyvatel ČR jsou alarmující:
- 70 % Čechů má zvýšenou hladinu cholesterolu.
- Více než 50 % se pohybuje v pásmu nadváhy či obezity.
- Diabetem trpí téměř 800 000 obyvatel (tedy 8 %) a toto číslo roste rychlostí označovanou jako epidemie.
- Rakovinou kolorekta (tlustého střeva a konečníku) trpí nejvíce obyvatel (v přepočtu na sto tisíc lidí) ve světě.
- V naší zemi se každý 3. člověk během života stane onkologickým pacientem. Bohužel, rakovina tlustého střeva a konečníku je jedna z nejméně snesitelných, a to i v případě jejího úspěšného vyléčení.

Vybraná výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky sestavená Společností pro výživu, která mohou splnit pekařští výrobci (a spotřebitelé vhodným výběrem pekárenských výrobků):
- zvýšit příjem vlákniny
- zvýšit potraviny s nízkým glykemickým indexem
- zvýšit výrobky z obilovin s vyšším podílem celého zrna
- snížit potraviny bohaté na živočišné tuky
- snížit obsah cukru v potravinách
- doplnit výrobky o doplňky stravy a obohacené potraviny (např. jodidovaná sůl)

Příjem vlákniny v základní potravině, jakou je chléb a pečivo, je velmi významný. Toho lze dosáhnout především použitím celého obilného zrna, jakkoli zpracovaného, které obsahuje vše, co potřebujeme. Obilné zrno bylo ve své původní formě, bez odstranění obalových částic a klíčku,  základní potravinou pro mnoho generací našich předků. Je také vhodné rozšířit škálu obilovin, zejména o oves a žito, ale i ječmen a špaldu a doplnit je o semena olejnatých rostlin, o pseudocereálie a luštěniny.

Zdroj: Pekař cukrář, IXX, 2009, č.1, s.14

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021