Bezpečnost potravin

Pekany zdrojem vitaminu E

Vydáno: 21. 8. 2002
Autor:

konzistentní zdroj vitaminu E, přítomny obě formy tokoferolu (alfa i gama), současný výzkum zaměřen na formu gama

Pracovníci Univerzity v Georgii (UGA) sledovali hladinu vitaminu E, antioxidantu obsaženého v pekanových ořeších, pěstovaných po několik let v různých státech USA. Bylo zjištěno, že pekanové ořechy jsou konzistentním, bohatým zdrojem vitaminu E, a to bez ohledu na to, z které oblasti země pocházejí, o jakou odrůdu se jedná a v kterém roce byly sklizeny. Vitamin E je nejdůležitějším antioxidantem, který člověk využívá. Chrání organismus před možnými účinky nebezpečných produktů oxidace. Antioxidnaty v podstatě slouží jako prostředek inhibující oxidativní stres, který může být škodlivý pro řadu buněčných funkcí. Pekany obsahují obě formy vitaminu E – α- a γ-tokoferol. Zatímco α-forma byla, pokud se týká příznivých zdravotních účinků, častým předmětem zkoumání, zaměřuje se nyní značná pozornost na γ-formu. Výsledky výzkumu jsou publikovány v posledním čísle časopisu Journal of Food Science.
http://www.uga.edu/