Bezpečnost potravin

Ozařované potraviny

Vydáno: 20. 11. 2002
Autor:

Evropská komise oznámila členským státům EU, že bude kontrolovat ozařování u určitých doplňků výživy

Evropská komise oznámila členským státům EU, že bude kontrolovat ozařování u určitých doplňků výživy. Tímto reaguje na výsledky výzkumu, který prokázal, že ve Velké Británii bylo okolo 42 % doplňků výživy ošetřeno ionizujícím zářením. K těmto komoditám patří česnek, zázvor, aloe vera,  ginkgo biloba, ginseng, guarana, kawa-kawa, extrakt ze ságových palem, silymarin a kurkuma. Ozařování většiny těchto produktů je v EU zakázáno, pouze u česneku a zázvoru jsou tyto metody povoleny. Podle zprávy Komise byly provedeny kontroly potravin na použití této metody pouze v osmi  členských státech.
Schweiz. Milchztg, 128, 2002, č. 43, s. 3                                                  (Ne)