Bezpečnost potravin

Ovoce pro mlékárenské výrobky

Vydáno: 17. 1. 2002
Autor:

Bobuloviny, třešně, jogurt, tvaroh, mražený smetanový krém

Bobuloviny a třešně jsou oblíbeným ovocem, používaným často jako složka ovocných jogurtů, tvarohových desertů, kysaných mléčných nápojů a dalších mléčných výrobků. Ovoce přispívá u těchto výrobků k vytváření chuti, vůně a dodává jim zcela přírodní barvu.
V posledních deseti letech výzkumní pracovníci identifikovali řadu komponentů obsažených v bobulovinách a v třešních, které patří mezi nutraceutické přídatné látky. Klíčové funkční složky , které bobuloviny a třešně obsahují, jsou anthokyany, které jsou účinnými antioxidanty a jsou schopné vázat vedlejší produkty metabolismu, volné radikály. Tyto volné radikály mohou poškozovat molekuly DNA a způsobovat rakovinu. Dále anthokyany zlepšují vidění, zpomalují stárnutí organismu, zvláště zhoršování paměti a motorické obratnosti.
Další cennou látkou, nalezenou u  některých druhů ovoce, je kyselina ellagová která má schopnost blokovat různé hormonální reakce a metabolické pochody spojené s vývojem rakoviny. Některé bobuloviny a třešně obsahují také kyselinu salicylovou, která má ochranné účinky proti onemocnění srdce. Borůvky a brusinky mají preventivní účinky proti onemocnění močových cest.
Při vývoji nových mlékárenských výrobků s přídavkem ovoce je snaha najít nejvhodnější odrůdy ovoce a způsoby jeho zpracování. Rychle zmrazené bobuloviny a třešně jsou vhodné k přípravě zmrazených mléčných desertů. Toto ovoce neobsahuje cukr ani konzervační prostředky. Sušené ovoce se běžně jako přídavek do mlékárenských výrobků nepoužívá, nicméně nakrájené nebo nasekané je možno použít při výrobě smetanových sýrů. Ovocné protlaky se vyrábějí zmrazené nebo asepticky balené, tak aby byla zachována jejich původní jakost a používají se pro výrobu jogurtu, mléčných nápojů a tvarohových desertů. Ovocné přípravky , které jsou složeny z ovoce ( až 55 %), vody a stabilizátoru, se vyrábějí v různé formě a velikosti kousků ovoce.. Roste obliba asepticky balených ovocných přípravků, které mají mimo jiné vlastnosti zachovány i původní barvu, chuť a vůni ovoce.
Dairy Foods, 102, 2001, č. 11, s. 47, 48