Otevřeně o nanopotravinách
Vydáno: 25. 5. 2010
Autor:
Online vydání časopisu “Bite” Úřadu pro potraviny ve Velké Británii.

Časopis poskytuje obecný přehled o nanotechnologii – technologii, která vede k začleňování zpracovaných (engineered) nanočástic do potravin a ke změně charakteru potravinářského obalu a výroby potravin.
Autoři článků jsou experti, kteří se dívají na vývoj této technologie ze všech úhlů, tj. z hlediska komerčního, řízení (vládního) a regulace. Potraviny prodávané ve Velké Británii a Evropě musí být bezpečné. Vědci diskutují o opatřeních, která se budou muset zavést dříve, než budou výrobky obsahující zpracované nanočástice povoleny pro uvedení na trh.
Ve speciálním “Bite round table” diskutují zástupci Which?, the Soil Association, vědeckého sektoru a FSA o možném prospěchu, nevýhodách a nebezpečích nanotechnologie a o tom, zda její použití je vůbec zapotřebí. Časopis Bite (léto 2010) je v příloze.
Příloha: Nanofoods unwrapped (Otevřeně o nanopotravinách. Nanotechnologie je připravena transformovat budoucnost potravin. Máme to vítat nebo se obávat? (pdf, 3,48 MB, 32 stran)