Bezpečnost potravin

Osteopontin – multifunkční protein syrovátky

Vydáno: 14. 5. 2009
Autor:

První výrobek na bázi osteopontinu uvedla na trh firma Arla Foods International.

Na 5. mezinárodní konferenci o syrovátce, která se uskutečnila ve dnech 7.–9. září 2008 v Paříži (IWC2008), prezentovala firma Arla Foods International svůj nový výrobek Lacprodan® OPN-10, první výrobek svého druhu na trhu, který je vyroben na bázi osteopontinu. Podíl osteopontinu na celkové bílkovině ve výrobku je 95 %.

Osteopontin byl identifikován v roce 1979 v extracelulární matrici kostí. V roce 1989 byl nalezen v mateřském mléku a následně (1993) v kravském mléku a to v koncentraci 20 mg/l. Firma Arla Foods Ingredients vyvinula postup čištění osteopontinu z mléka a patentovala ho.

Mezi fyziologické funkce osteopontinu patří: inhibice precipitace vápníku, stimulace a regulace imunitního systému, podílí se na metabolismu kostí, hojení ran. Uplatnění osteopontinu se očekává v těchto oblastech:

– kojenecká výživa,

– klinická výživa,

– výživa pro sportovce,

– funkční potraviny,

– nepotravinářské aplikace (orální hygiena, hojení ran).

 

Více informací o osteopontinu je k dispozici v prezentaci firmy Arla Foods Ingredients na IWC 2008 (Osteopontin –a multifunctional whey protein) a na internetových stránkách této firmy (*Osteopontin, *Unique protein in production).